Logo-Glas

Obilježene 23 godine od hrvatske agresije

3. Marta 2015.

Obilježavanje godišnjice hrvatske agresije u BroduBROD – Otkrivanjem spomen-ploče prvoj žrtvi rata u opštini Brod Vojislavu Goranoviću u krugu preduzeća “Gramat” u Gornjem Klakaru, danas su obilježene 23 godine od agresije regularne Vojske Hrvatske i paravojnih formacija na ovu opštinu.

Goranović je bio tehnički direktor Industrije građevinskog materijala “Gramat”, koji je poginuo na radnom mjestu u jutarnjim časovima 16. septembra 1991. godine.

Spomen-ploču otkrili su Mirko i Milovan Goranović, braća ubijenog Vojislava, a osveštao je sveštenik Darko Vukomanović, koji je potom služio parastos.

Poslije otkrivanja spomen-ploče Mirko Goranović zahvalio je građanima Broda, posebno brodskoj Boračkoj organizaciji, koji su oživjeli sjećanja na njegovog ubijenog brata.

Predsjednik Predsjedništva brodske Boračke organizacije Zoran Vidić u obraćanju je rekao da je prva oružana agresija regularne vojske Hrvatske na BiH, bolje rečeno agresija na srpski narod u bivšoj opštini Bosanski Brod, izvršena u noći uzmeđu 15. i 16. septembra 1991. godine.

– Sa prostora Slavonskog Broda, artiljerijskim oružjem gađana su sva srpska naselja u opštini Bosanski Brod, duž rijeke Save. Otvorena agresija je imala i svoj danak: 16. septembra 1991.godine, u jutarnjim časovima, smrtno je stradao inženjer Vojislav Goranović, tehnički direktor Industrije građevinskog materijala `Gramat` u Gornjem Klakaru. Bila je to prva žrtva rata, koji u BiH zvanično nije ni počeo – rekao je Vidić.

On je podsjetio da su nakon toga, početkom 1992. godine, počeli su da se nižu i drugi događaji koji su za Srbe imali tragični ishod.

– Od 3. marta 1992. godine, kada je izvršena agresija na Brod, Srbi su postali svjesni da se moraju organizovati za odbranu. Već 25. i 26. marta desila su se stravična ubistva u Brodu i Sijekovcu, a u maju 1992.godine počeo je i egzodus naroda sa ovog područja – rekao je Vidić.

On je naveo da razloge za optimizam uliva želja srpskog naroda da brani svoju čast i otadžbinu i da ne zaboravlja svoje pretke koji su svoje živote i svoja djela ugradili u istoriju.

– Sjećanje na Voju nije i neće biti samo ova spomen-ploča, gdje ćemo prisluživati svijeće svakog 16. septembra – poručio je Vidić.

On je rekao da je sjećanje na ubijenog Goranovića i ranije bilo ugrađeno u istoriju brodske opštine, jer su dvije ulice u Brodu dobile naziv vezane za nemile događaje iz 1991.godine.

– Jedna ulica u Brodu nosi ime Voje Goranovića, a druga je Ulica 15. septembra. Nadamo se da će stanovnici tih ulica, kao i svi građani Broda, znati cijeniti slobodu i gajiti sjećanje na istorijske činjenice – naglasio je Vidić.

Vijence i cvijeće ispred spomen-ploče položili su predstavnici Boračke organizacije Brod, Mjesne boračke organizacije Klakar Gornji, načelnik opštine Brod Ilija Jovičić sa saradnicima i drugi.

I ispred spomen-obilježja podignutog kod Osnovne škole “Sveti Sava” za sve poginule borce odbrambeno-otadžbinskog rata sa područja Brodskog Polja, služen je parastos, položeni su vijenci i cvijeće, te prislužene svijeće.

Organizatori obilježavanja su Boračka organizacija Brod i Savjet mjesne zajednice Brodsko Polje, uz podršku opštine Brod.

Napad na opštinu Brod 3. marta bio je samo uvod za najstrašnije i najsvirepije zločine koji su se tog mjeseca desili na području ove opštine.

Članovi porodica Martić i Dujanić ubijeni su 25. marta 1992. godine u Brodu, a već sutradan, 26. marta, dogodio se pokolj u Sijekovcu.

Pripadnici regularne Vojske Hrvatske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske, 26. marta 1992. godine u Sijekovcu su ubili devet srpskih civila, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja.

Najmlađa žrtva imala je 17, a najstarija 72 godine. Tokom 1992. godine u Sijekovcu je ubijeno 46 srpskih civila, navodi se u dokumentima Boračke organizacije Brod.

Konačno oslobođenje stanovništvo Broda dočekalo je 7. oktobra 1992. godine.

(IZVOR: SRNA)

 

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA