Logo-Glas

Obnoviti pravoslavne hramove na području Šamca

27. Marta 2015.

Zamjenik njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Hrizostoma, Jovo LakićŠAMAC – Protojerej-stavrofor Jovo Lakić pozvao je danas u Šamcu sve vjernike i ljude dobre volje da pomognu obnavljanje pravoslavnih hramova nastradalih u majskim poplavama 2014. godine na ovom području.

Lakić je dodao da je crkva Svetog velikomučenika Dimitrija u Šamcu osposobljena za Bogosluženja zahvaljujući pomoći dobrih ljudi iz šamačke i okolnih parohija, ali da ima mnogo toga što je potrebno da se još uradi.

On kaže da je u poplavama nastradalo i oštećeno 26 ikona akademskog slikara Romana Petrovića i da se šteta procjenjuje na 300.000 KM i bogoslužbenih knjiga na 80.000 KM.

– Nastradale su bogoslužbene knjige, Jevanđelje koje je iz Rusije doneseno, kompletna biblioteka crkve, 26 ikona akademskog slikara Petrovića spremljenih za eparhijski muzej, crkveni inventar… – kaže Lakić.

On kaže da su u crkvi u Šamcu postavljene nove ikone i freske i podsjetio da su u poplavama stradali i hramovi u Tišini, Pisarima, tek obnovljena crkva u Donjoj Dubici i crkva na pravoslavnom groblju u Šamcu, gdje je šteta ogromna.

Lakić napominje da će građevinski radovi na crkvi na groblju početi kada bude prikupljeno dovoljno sredstava, jer je ona totalno nastradala, i zahvalio svima koji su na bilo koji način do sada pomogli.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA