Logo-Glas

Obnovljene kuće u Doboju (VIDEO)

13. Decembra 2014.

kucaDOBOJ – Na području Doboja 39 porodica čije je stambene jedinice razorila majska poplava, zahvaljujući Humanitarnoj organizaciji “Karitas” iz Švajcarske, ponovo su u svojim domovima. Ova humanitrana organizacija ovom gradu trenutno sanira štetu od poplava na ukupno 204 stambene jedinice.

Tročlana porodica Aličić iz dobojskog naselja Usora nakon sedam mjeseci provedenih izvan svoje kuće ponovo su okruženi zidovima svog doma. Bez pomoći donatora, kažu, kuću ne bi uspjeli opremiti. S obzirom da su radovi na donjem spratu koji je bio potpoljen završeni sada, kažu, mogu da odahnu i zimu dočekaju pod svojim krovom. Rahima dodaje:

– Da nisu ne znam šta bi. Zima ide, dali su nam i tri metra drva , dali su nam tri tone uglja. Dobićemo stvari u vrijednosti tri i po hiljade maraka i puno im hvala.

Za razliku od porodice Aličić, Anada Hadžikadunić pod svoj krov moći će tek kroz mjesec dana. Zahvaljujući Karitasu građevinski radovi na kući su kaže završeni ali zbog vlage još uvijek nije prijatno boraviti u njoj. On i sestra trenutno stanuju kod majke:

– Tako da je manje više useljivo s tim da još uvijek ima vlage… Nadam se za nekih mjeseca dana da će biti useljivo i to je to – kaže Hadžikadunić

Rekonstrukciju domova ovih porodica pomogla je Karitas organizacija iz Švajcarske koja je završila obnovu prvih 39 poplavljenih stambenih jedinica na području Doboja. Međutim, tu se, kako kažu, neće zaustaviti. Imaju u planu da ukupno na dobojskom podrućju obnove oko 230 kuća koje su bile pod vodom.

– Građevinski radovi na 168 objekata su okončani , tehnička primopredaja je završena u 118 objekata, a ovih 204 očekuje se do Nove godine da će biti završeno – izjavio je Fuad Imamović HO “Karitas”, Švajcarska

On dodaje da postoji realna mogućnsot da osim ova 204 objekta u narednom peridou uključimo još oko cirka 20, 25 objekata tako da bi neka konačna cifra bila 230 objekata koji će biti realizovani.

– Mi smo pomogli u odabiri korisnika. Već treći lot se završava u vidu pomoći bijele tehnike i ogreva – rekao je Dario Lazić,v.d. načelnika Odjeljenja za izgradnju, obnovu i razvoj grada Doboja.

Poplavljene stambene jedinice koje ova humanitarna oprganizacija renovira nalaze se u 17 dobojskih naselja. Najveći broj korisnika je na Barama, Usori i u Pridjelu. Korisnici ovog programa birani su po socijalnoj karti dobojskog Centra za socijalni rad, a prednost su imali povratnici, socijalno-ugrožene porodice i pripadnici nacionalnih manjina.

Više u prilogu Elta televizije:

(IZVOR: SrpskaCafe/ELTA)

Čitajte još

MODRIČANKE U “ELITI”: ŽFK“Modriča“ – ŽFK“Mladost“ Rogatica... // MODRIČA – Fudbalerke Modriče su izborile Premijer ligu Bosne i Hercegovine. One su u baražnoj utakmici savladale Mladost iz Rogatice, pos...
MRŠAV REMI U DERVENTI: Tekstilac Kort – Drina 0:0 // DERVENTA – Tekstilac je bio bliže trijumfu, ali mreže se nisu tresle. Remi je mogao doneti bolji fudbal i više prilika, ali i ono što je ...
Na utakmici Fočaka i Dobojlija Hitna pomoć došla po navijača kojem je ... // Utakmica 30. kola Prve lige RS-a između Sutjeske i Sloge iz Doboja, koja se igra u Foči, nakratko je prekinuta, nakon što je pozlilo je...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nPROČITAJ HOROSKOP

PROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA