Logo-Glas

Obren Petrović na izlaznim vratima

10. Oktobra 2018.

obren petrovićBANJALUKA
– Previranja u Srpskoj demokratskoj stranci počela su već sa objavom prvih izbornih rezultata i kada je postalo jasno da je lider ove stranke Vukota Govedarica izgubio izbornu trku za predsjednika Srpske.

Pored toga, katastrofalan izborni rezultat za Narodnu skupštinu RS dao je dodatna krila unutarstranačkoj struji koja godinama tihim glasom zagovara saradnju sa SNSD-om i Miloradom Dodikom. Lokalni stranački knezovi koji godinama gunđaju zbog opozicionog statusa SDS-a već su počeli otvoreno da govore o “neophodnom jedinstvu” i “potrebi saradnje” sa ljutim političkim protivnicima.

Prvi je o tome juče javno progovorio gradonačelnik Doboja i novoizabrani poslanik u Parlamentu BiH Obren Petrović, koji je juče javno čestitao izbornu pobjedu Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović i podržao Dodikovu inicijativu upućenu svim političkim partijama za jedinstvo i zajedničko djelovanje. On je naglasio da je Milorad Dodik tokom telefonskog razgovora prihvatio da primi delegaciju SDS-a.

– Veoma mi je drago da je prihvatio našu inicijativu da nas primi i da razgovaramo o temama koje će biti na dobrobit i Republike Srpske i srpskog naroda, a i BiH. Naš je interes da nastupamo jedinstveno na nivou BiH radi zaštite interesa Republike Srpske i očuvanja njenih institucija – istakao je Petrović.

On je najavio i da će budući poslanici iz Doboja i u Narodnoj skupštini RS i u Parlamentu BiH podržati Dodika i Cvijanovićevu u njihovoj želji za jedinstvom i slogom i u Banjaluci i u Sarajevu, a sve sa ciljem jačanja Republike Srpske i njenih institucija.
– S obzirom na to da je ovdje riječ o ogromnoj razlici u glasovima i pobjeda predsjednice i predsjednika je evidentna, to je realnost koja mora da bude prihvaćena i u našem demokratskom društvu konačno bi trebalo da se pobjednicima čestita i nastavi dalje da zajednički gradimo Republiku Srpsku i BiH – zaključio je Petrović.

S druge strane, predsjednik SDS-a Vukota Govedarica odbacuje bilo kakvu mogućnost saradnje sa Miloradom Dodikom i SNSD-om. Na pitanje kako komentariše izjavu Obrena Petrovića da je pobjeda Dodika i Cvijanovićeve ubjedljiva i da im treba čestitati, Govedarica je rekao da nije uspio stupiti u kontakt sa Petrovićem, ali da niko u SDS-u ne smije da radi ono što mu je drago mimo stranačkih organa.

– Ako se mene pita, a mislim da me se i te kako pita, nema razgovora sa vođom režima u RS, koji je mene i SDS targetirao kao terorističku organizaciju, a to nije uspio ni Pedi Ešdaun ni Alija Izetbegović. Nema razgovorima sa onima koji su prijetili i sa onima koji je podijelio narod, a sada bi htio da ga miri – poručio je Govedarica.

On je ocijenio da je voljom glasača on izabran za predsjednika RS i da će tražiti da ponovo budu izbrojani svi glasački listići.

– Učiniću sve da dokažem istinu i zadovoljim pravdu. Izborni proces nije završen, a izbore treba da definišu glasači, a ne brojači glasova – rekao je Govedarica.+

Ko priželjkuje koaliciju sa SNSD-om

Prema tvrdnjama izvora “Glasa Srpske” iz vrha SDS-a, unutarstranačka struja koju predvodi Obren Petrović vrlo rado bi ušla u koaliciju sa SNSD-om.

– Takav dil bi podržao i Mićo Mićić, a vjerovatno i moćni sarajevsko-romanijski SDS koji predvodi Darko Babalj. Nije apsolutno isključeno da će se upravo to desiti, samo je pitanje da li će prije toga da sruše Vukotu Govedaricu, pa onda uđu u koaliciju ili će prvo njihovi poslanici u NSRS da podrže izbor nove Vlade RS, a potom krenuti u rušenje Vukote Govedarice – kaže naš sagovornik.
(IZVOR: Glas Srpske)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA