Logo-Glas

Održan Drugi sabor Brestovca

30. Avgusta 2015.

Srn2015-8-30_1524785_1DERVENTA – U zaseoku Brestovci derventskog sela Gornji Detlak održan je Drugi sabor Brestovaca na kojem je učestvovalo 130 ljudi.

Predsjednik Organizacionog odbora Sabora Zdravko Brestovac rekao je da su učesnici manifestacije obišli manastir u Donjoj Bišnji, Kulturno-istorijski kompleks Detlak, a potom je na mjesnom groblju u Gornjem Detlaku održan parastos za sve upokojene Brestovce.

Član Organizacionog odbora Sabora Dušan Brestovac rekao je da je otvaranje Sabora započelo pjesmom, a nakon toga je domaćin Zdravko Brestovac svečano otvorio manifestaciju, pozdravio goste i poželio im dobrodošlicu.

Predstavnicima Brestovaca iz Gornje Lupljanice, Gornjeg Detlaka, Donji Božinaca, te Ritešića, Glogovice i Gornjeg Podnovlja dodijeljene su lente.

Organizatori ističu da je cilj okupljanja Brestovaca međusobno upoznavanje, upoznavanje sa istorijom prezimena, te druženje i zabava.

– Na Saboru je učestvovalo 130 ljudi, a polovinu su činili Brestovci iz Gornje Lupljanice i Ritešića. Takođe, na Saboru su kao gosti bili neki mještani sela koji ne nose prezime Brestovac – kaže Dražen Brestovac.

Najmlađi učesnik Sabora bila je Marija Stevanović rođena 2010. godine, a najstariji Smiljka Đekić rođena 1933. godine.

Član Organizacionog odbora manifestacije Damir Kljajić pojasnio je da su Brestovci, prema predanju, porijeklom iz Crne Gore, a u Gornju Lupljanicu su se doselili u prvoj polovini 19. vijeka sa Krnjina iz sela Brestova, po kome su i dobili naziv Brestovci.

Najveći dio Brestovaca slavi Svetog Nikolu, Brestovci u Gornjem Detlaku slave Svetog Stefana, a Brestovci u Trnjanima kod Slavonskog Broda slave Svetog Trifuna.

U toku je i izrada rodoslova Brestovaca, a plan je da Sabor postane tradicionalan, a naredni će, dogovoreno je, biti održan u Ritešiću, opština Doboj.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA