Logo-Glas

Održana Svetosavska akademija

25. Januara 2016.

Добој - Светосавска академија

DOBOJ
– Na Svetosavskoj akademiji koja je nakon 10 godina održana u Doboju nastupili su članovi Srpskog crkvenog pjevačkog društva “Bogoljublje”, učenici Muzičke škole “Markos Portugal” i glumačke sekcije Srednje medicinske škole iz ovog grada koji su pripremili bogat program posvećen prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju Svetom Savi.

Protojerej stavrofor Mirko Nikolić rekao je da je prvi put nakon 10 godina na nivou grada organizovana Svetosavka akademija koja je u proteklom periodu održavana samo u školama.

Svetosavsku besjedu održao je protojerej Jovan Mihajlović koji je naveo da sljedbenici racionalističkih mjerila u svojim djelima o Svetom Savi ne objašnjavaju tajne njegove svete ličnosti.

– Nema ni traga objašnjenja koje su to stvaralačke sile preobrazile kneževića Rastka u svetitelja Savu i načinile ga besmrtnim vladarom srpskog naroda – rekao je Mihajlović.

On navodi da se u takvim djelima Sveti Sava veliča kao prosvjetitelj, arhijerej, državnik, rodoljub, književnik i bogoslov, ali se sistematski prikrivaju, odriču ili previđaju stvaralačke duhovne sile koje su od Svetog Save načinile to što jeste.

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović istakao je da je svetosavlje najduhovnija crta srpskog naroda, koja se očuvala niz vijekova tokom njegove turbulentne istorije.

– Sjećanje na Svetog Savu i njegov nauk bilo je brana brojnim nedaćama koje su prijetile da nam zatru svijest i identitet tokom mračnih vremena – rekao je Petrović.

Svetosavsku akademiju organizovalo je Pravoslavno arhijerejsko namjesništvo Doboj.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA