Logo-Glas

Održavajte FAP filter da vas ne “opali” po novčaniku

1. Oktobra 2017.

FAP filterDPF filter, odnosno FAP filter na Francuskom, je naprava ugrađena u izduvni sistem dizelskog motora koja sprečava izlazak tvrdih čestica u atmosferu.

Dakle, njegova ulogaje isključivo ekološka. Dok sve radi s DPF filtrom nema nikakvih problema, ali najvažnije je da pratite uputstva putnog računara i držite ga u dobroj kondiciji.

Za njegovo čišćenje postoje dva načina.

1. Pasivna regeneracija obavlja se tokom duže vožnje autoputem, kad se usljed povećanja temperature izduvnih gasova nakupljene čestice čađi same spale i u obliku pepela izađu kroz isduvnu cijev.

2. Aktivna regeneracija je proces u kojem ECU povećava vremena ubrizgavanja kako bi prisilno povećao temperaturu izduvnih gasova. Većina automobila tada uključuje indikator kako bi vozaču dao do znanja da je potrebno da nastavi s vožnjom sve dok god se proces regeneracije ne završi, a to obično traje 15 minuta.

Vozači koji puno vremena provode na otvorenom putu gotovo da i neće biti zahvaćeni procesom aktivne regeneracije. Ona se odnosi samo na automobile koji se uglavnom koriste u gradskim uslovima vožnje.

Mnogi nakon uključenja indikatora da je proces aktivne regeneracije započeo misle da nešto nije u redu s motorom te uspore vožnju ili isključe motor. Tako iz neznanja prave štetu, jer prekidaju proces čišćenja, a rezultat može da bude prilično skup. Kad začepljenost DPF filtera pređe 95 odsto mora da se zamijeni, a cijena originalnih često iznosi više od 2.000 maraka.
(IZVOR: N.N/Autopress.hr)

Čitajte još

Golf ispod čije haube se krije 850 “konja” (VIDEO) // Zaboravite Audi RS3 Sportback, Mercedes-AMG A45 pa čak i BMW M2, svi oni protiv ovog tuniranog Volkswagen Golfa R šeste generacije nemaju...
Saznajte koje sjedište u automobilu je najbezbjednije za djecu, a koje... // Vožnja djeteta u autu podrazumijeva da morate da poštujete određena pravila. Bezbjednost djece, ali i svih ostalih putnika u saobraćaju ...
Mercedes zainteresovan za patent pronalazača iz Kneževa // Pronalazač Zoran Vujinović iz Kneževa potvrdio je kako je Mercedes Benz prepoznao vrijednost njegovog patenta "Teslin trofazni rotacioni ...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NASDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA