Logo-Glas

ON VIŠE NIJE NAJDEBLJI DJEČAK NA SVIJETU: Smršavio je čak 82 kilograma

5. Maja 2018.

800x450 (1)Arja Permana (Arya, 12) je u aprila 2017. godine bio na operativnom zahvatu da bi smanjio težinu, a sada ljekari i nutricionisti prate njegov napredak i drže ga na strogoj dijeti.

U jednom trenutku Permana bio je toliko težak da je jedva mogao ustati iz kreveta. No, ovaj 12-godišnjak iz Zapadne Jave, kojeg je lani Indonezijski muzej svjetskih rekorda proglasio najdebljim djetetom na svijetu, izgubio je nevjerovatna 82 kilograma.

U svom najtežem izdanju Permana je imao više od 192 kilograma, piše ”New York Post”.

Dječak je u aprilu 2017. godine bio na operativnom zahvatu da bi smanjio težinu, a sada ljekari i nutricionisti prate njegov napredak i drže ga na strogoj dijeti.

– Zabranili su mi slatku hranu i pića, a jedem više voća i redovno vježbam – kazao je Permana.

800x450Dodao je da je njegova težina dramatično pala nakon operacije, jer mu je operacijom smanjen želudac pa ne osjeća više toliku glad.

– Sada se već i nakon šest kašika hrane osjećam sito – kazao je.

800x450 (2)


Permana sada napokon može izaći van i igrati se s prijateljima, nešto što je smatrao nemogućim prije godinu.

Dječak je pri rođenju bio normalne težine (3,2 kilograma) i bio je prosječne težine sve dok nije navršio dvije godine, kada se naglo počeo debljati. Kako je bio sve stariji, rapidno je bio sve deblji i deblji, a njegovi roditelji bili su zabrinuti jer je jeo pet velikih obroka na dan, što je bilo dovoljno za dvojicu odraslih ljudi.

U ranijem intervjuu za ”The Sun” Permanini roditelji kazali su da su oduševljeni što će njihov sin napokon moći imati normalan život.

– Veoma smo sretni. Vrlo je aktivan i dobrog zdravlja. Dobro spava više nema nikakvih problema s disanjem. Također, hoda i igra se s drugom djecom, a ne žali se na nedostatak zraka – kazala je dječakova majka.

Ipak, roditelji se brinu da će trebati na još jednu operaciju jer povraća svaki put kada pojede koju kašiku hrane više.

– Hoda i trči po dva kilometra na dan, ali mislimo da će mu trebati još jedna operacija ove godine – kazali su.
(IZVOR: Avaz/24 sata.hr)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

DJEVOJKA DANA

DJEVOJKA

VIJESTI

MIX ZONA