Logo-Glas

Opet uginula riba u Spreči

31. Maja 2018.

20180531162659_481376LUKAVAC
– Osman Hodžić, predsjednik Upravnog odbora Sportskog ribolovnog saveza Federacije BiH, rekao je da su na području Gračanice danas oko četiri sata ujutru primijetili veću količinu uginule, ali i ošamućene ribe nakon što je dan ranije iz “Global ispat koksne industrije” Lukavac (GIKIL) došlo do ispuštanja otpadnih materija u rijeku Spreču.

– Riba se poslije onog ranijeg incidenta koji se desio sa ‘Sodom’ počela vraćati u korito rijeke Spreče, ali ovaj novi događaj je ponovo poremetio migraciju ribe, a da ne pričam o smradu koji asocira na miris katrana – ističe Hodžić.

On dodaje da čekaju preliminarne rezultate uzetih uzoraka iz rijeke Spreče.

– Ništa ne prejudiciramo, ali se oko rijeke Spreče širi nesnosan smrad, a ima i otrovane ribe. Ovo je opasnije od ‘bijelog mora’ i za ovo neko mora odgovarati – kazao je Hodžić.

Dodao je da je Savez dobio video-snimak na kojem je prikazano GIKIL-ovo ispuštanje materije koja svojim izgledom asocira na katran.

Nakon toga je, ističe, upućen dopis federalnom vodnom inspektoru, koji je na osnovu dojave, skupa s postupajućim tužiocem Kantonalnog tužilaštva u Tuzli i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova TK, izašao na teren.

Mustafa Bajić, šef Službe za civilnu zaštitu opštine Gračanica, kaže da se u večernjim satima širio užasan smrad, na katran i fenol.

– Ono što mi možemo da uradimo je to da dignemo uzbunu, da tražimo od nadležnih organa da se uključe maksimalno i da se zaustavi ispuštanje tih zagađujućih materija u vodotok rijeke Spreče – rekao je Bajić.

Iz Građanskog aktivizma Gračanica kažu da je neugodan miris koji dolazi iz ovog ispusta teško opisati.

– Molimo inspekcije da se oglase i izađu na uvid – kažu oni.

U saopštenju iz GIKIL-a ističu da je došlo do tehničkog kvara, tačnije do propuštanja razdvajača sirovog katrana, prilikom čega je iscurila i manja količina natkatranske vode.

Suad Imamović, izvršni direktor za zajedničke usluge u GIKIL-u, izjavio je za federalne medije da se saniranju kvara pristupilo odmah po saznanju, te da je kompletan problem riješen za vrijeme rada prve smjene.

– Dakle, riječ je o kratkoj pojavi i tehničkom problemu i ono što je najvažnije za naše građane jeste da nije došlo do curenja katrana, nego manje količine natkatranske vode koja nije mogla ostaviti veće posljedice – tvrdio je Imamović.
(IZVOR: Nezavisne)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

DJEVOJKA DANA

VIJESTI

MIX ZONA