Logo-Glas

Opština od početka aktivna u istraživačkim bušotinama

24. Februara 2015.

Шамац - Обудовц - бушотинаŠAMAC – Načelnik opštine Šamac Savo Minić rekao je danas da je opština Šamac od prvog momenta aktivno uključena u prve istraživačke bušotine na području Obudovca i da bi za opštinu i stanovništvo Šamca bilo veoma značajno ako bi krenula eksploatacija sirove nafte.

Minić je napomenuo da je prije godinu upoznat o prvim nalazima na lokalitetu Obudovca.

– Nakon toga bili smo obaviješteni od direktora kompanije “Jadran-Naftagas” da će se krenuti u još jednu istraživačku bušotinu, takozvano bočno bušenje i da će nakon toga dati podatke da li je riječ o ekonomski isplativoj bušotini koja bi podrazumijevala eksplataciju sirove nafte i odvoz do prerađivačkih kapaciteta – rekao je Minić novinarima.

On je istakao da bi za građane opštine Šamac to bilo veoma značajno i da su se već raspitali koliko od eksplatacije prirodnog bogatstva ide opštini.

Minić je dodao da bi se taj dio sredstava namjenski koristio za razvoj nerazvijenog dijela opštine.

– Ukoliko ovo bude u ovim kapacitetima o kojima se priča, rečeno nam je da će zajedno sa firmom “Šel”, koja radi na području Federcije BiH, istraživanje krenuti u Brvnik u jednu bušotinu, koja se nalazi na granici entitetske linije, i još nekoliko bušotina na ovom području – rekao je Minić.

On je dodao da bi to značilo veći broj zaposlenih ljudi na području opštine Šamac, eksploataciju prirodnog bogatstva, redovna primanja u budžetu po tom osnovu i bolju budućnost za Šamac.

U Obudovcu kod Šamca 30. maja 2013. godine otvorena je prva istraživačka bušotina, koja je dio strateškog projekta istraživanja nafte u Republici Srpskoj u koji ulaže “Jadran-Naftagas”, zajedničko preduzeće Naftne industrije Srbije /NIS/ i ruske kompanije “NJeftgazinkor”.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA