Logo-Glas

Optužnica protiv Ninkovića, Paravca, Bjeloševića i Savića

31. Decembra 2015.

Tužilaštvo BiH

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Milana Ninkovića, Borislava Paravca, Andrije Bjeloševića i Milana Savića za ratne zločine počinjene na području Doboja i Teslića.

Ninković je bio član Kriznog štaba Srpske opštine Doboj, Paravac predsjednik Kriznog štaba Srpske opštine Doboj, Bjelošević načelnik Centra stanice bezbjednosti /CSB/ Doboj i član Kriznog štaba, a Savić zamjenik načelnika CSB-a.

Prema navodima optužnice, oni se terete da su od maja 1992. do kraja 1993. godine, zajedno sa vojnim, policijskim i paravojnim formacijama pod kontrolom struktura tadašnje Srpske autonomne oblasti Sjeverna Bosna u Doboju, učestvovali u napadu i progonu više hiljada civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Doboja i Teslića.

Oni se terete za organizovane napade vojske, policije i paravojnih formacija na naselja, sela i mjesta prilikom kojih su civili ubijani, zarobljavani i odvođeni u logore na više lokacija na području Doboja.

U optužnici se navodi da je tokom progona ubijeno više stotina lica, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete i za uništavanje većeg broja vjerskih i kulturnih objekata na području Doboja, Teslića i okoline, koji su služili vjerskim potrebama stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti i bili zaštićeni spomenici kulturne baštine na tom području.

Podignuta optužnica je predmet “kategorije dva”, u kojem je istraga započeta u Tužilaštvu Haškog tribunala, nakon čega je proslijeđen na procesuiranje Tužilaštvu BiH.

Tužilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH, je zajedno sa istražiocima i saradnicima, proveo temeljnu istragu i prikupljanje dokaza, nakon čega je podignuta najopsežnija optužnica za ratne zločine na području Doboja i Teslića.

Tužilaštvo BiH će krivicu i odgovornost optuženih dokazivati pozivanjem 214 svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priloženo više stotina materijalnih dokaza, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA