Logo-Glas

Osnovci analiziraju kvalitet vode i zagađenost Spreče

17. Marta 2015.

Osnovci, OŠ "Vuk Karadžić" PetrovoPETROVO – U Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u Petrovu danas je održana ekološka radionica “Dobre vodne komšije”, u okviru projekta čiji je cilj jačanje i povezivanje ekoloških sekcija u osnovnim školama kroz praktični rad na analizi kvaliteta vode i drugih oblika zagađenja rijeke Spreče.

Profesor biologije Saša Ristić rekao je Srni da je jačanje ekološke svijesti učenika i poboljšanje imidža i atraktivnost ekoloških sekcija jedan od ciljeva projekta koga provodi tuzlanski Centar za ekologiju u saradnji sa njemačkom Fondacijom Robert Boš Štiftung, koja je poznata po promociji prirodnih i društvenih nauka.

Direktor Centra za ekologiju i energiju Tuzla DŽemila Agić objasnila je da je dodatni cilj projekta da se upoređivanjem kvalitete vode u rijeci Spreči, na izvoru i ušću, istakne koliko je zagađenje vode na tako kratkom putu, ali i podstakne aktivnije djelovanje predstavnika vlasti, građana, škola i učenika.

Ona je rekla da su projektom obuhvaćene po dvije osnovne škole iz Republike Srpske i Federacije BiH, koje se nalaze na izvoru i ušću rijeke Spreče, a da će ekološke sekcije dobiti po dvije mini laboratorije, koje će koristiti za analizu voda i po četiri tableta za fotografisanje i određivanje lokacija na kojima su vršena mjerenja i primjećena određena zagađenja vode ili korita rijeke Spreče.

– U svijetu ekspanzije svih tehnologija, trke za novcem i vlašću treba ponovo naučiti živjeti u skladu sa prirodom i njenim procesima. Samo zajedničkim djelovanjem mladih, starih, pojedinaca, institucija, stručnjaka svih oblasti i svih nivoa znanja možemo od naše male državice napraviti ekološku oazu – rekla je Agićeva.

Na završnoj konferenciji, na kojoj će učestvovati predstavnici vlasti, škola, nevladinih organizacija i medija, biće promovisani rezultati projekta i osmišljeni naredni koraci škola i predstavnika vlasti.

Centar za ekologiju i energiju Tuzla je nevladina organizacija koja od septembra 2001. godine obrazovnim i praktičnim radom podstiče održivi razvoj u oblasti zaštite i unapređenja okoline.

Od 2001 do 2007. godine centar je održao 266 radionica sa 7.100 učesnika radi boljeg razumijevanja i poboljšanja odnosa prema životnoj okolini.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA