Logo-Glas

OSTALI SMO BEZ VOZAČA: Internet pretrpan oglasima za otvaranje firmi u EU

9. Aprila 2019.

Internet je pretrpan oglasima za otvaranje firmi u Sloveniji. Mnoge firme iz BiH zbog odlaska radnika, teškog poslovanja i brojnih nameta odlučile su se preregistrovati izvan zemlje.

Nakaradni zakoni

Kako su kazali iz jedne agencije koja se bavi registracijom, u Sloveniji, Njemačkoj i Austriji otvorili su već 800 firmi za poslodavce.

– Najbitnije je da su papiri čisti, da firma nema dugovanja i da se sve završi za manje od mjesec. Uglavnom otvaramo firme koje se bave prevozom robe i putnika, ali ima i građevinskih, koje radnike dovode iz BiH, Crne Gore, Srbije i Hrvatske – naveli su.

Prošlog ljeta izuzetno uspješnu firmu koja se bavila prevozom, iz naše zemlje u Sloveniju premjestio je i Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS. Kazao je da je odluku donio zbog različitih nameta i nakaradnih zakona u BiH te lakoće poslovanja u Sloveniji. I kamioni i radnici otišli su u Deželu.

Lakše i jednostavnije

– Do sada je iz BiH otišlo blizu 1.000 autoprevozničkih firmi. Mnogo je lakše i jednostavnije raditi u zemljama EU. Nema problema s dozvolama, licencama. Mnoge su otjerali i loši uslovi na carinskim terminalima i graničnim prelazima. Samo na prelazima u Rači i Gradišci čeka se i dva-tri dana, što je u Evropskoj uniji nepojmljivo – rekao je Grbić.

Lijepe riječi i obećanja

Grbić ističe da jedna firma iz BiH u prosjeku sa sobom odvede od dva do pet radnika.

– Otišle su sve jače prevozničke firme, s njima i vozači. Mnogo se priča kako tome treba stati ukraj, ali sve ostaje na lijepim riječima i obećanjima – dodaje Grbić.

(Avaz)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA