Logo-Glas

Oštetili ŽRS za pola miliona KM?!

31. Oktobra 2015.

Doboj 022 žrsDOBOJ – Protiv Voje Gojkovića, bivšeg direktora Sektora za nabavku i prodaju u “Željeznicama RS” (ŽRS), i Željka Petrovića, bivšeg šefa službe za prodaju u navedenom sektoru, policija je podnijela izvještaj Okružnom tužilaštvu u Doboju zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja!

Ovim izvještajem njih dvojicu, naime, sumnjiče da su između 2009. i 2011. godine oštetili ŽRS za više od pola miliona maraka.

U policijskom izvještaju se navodi da se Gojković obavljajući funkciju direktora pomenutog sektora u periodu od decembra 2009. do maja 2011. godine, tokom kontrole tender dokumentacije za vođenje postupka javne nabavke, nije rukovodio interesima ŽRS. Umjesto toga, odobrio je i pustio u upotrebu tender dokumentaciju, iako je znao da u njoj nisu navedeni bitni elementi za računanje cijena robe i zbog čega može nastupiti šteta za ŽRS.

– Prijavljeni je odobrio i pustio u upotrebu tendersku dokumentaciju za nabavku evrodizela EN 590, u kojoj za obračun cijene robe nije upisan podatak da su ŽRS, ukoliko gorivo nabavlja od proizvođača ili iz uvoza, oslobođene plaćanja putarine za gorivo koje koriste za pogon šinskih vozila. Iako je to znao, Gojković je u toku 2010. godine, na osnovu tenderske dokumentacije u kojoj nisu navedena oslobađanja od plaćanja putarine, potpisao sa izabranim ponuđačem iz Banjaluke, a u ime nadležnog sektora, dva ugovora i jedan aneks ugovora o kupoprodaji evrodizela EN 590 – navodi se u policijskom izvještaju i dodaje se da realizacijom potpisanih ugovora ŽRS nisu mogle ostvariti pravo na oslobađanje od plaćanja putarine u ukupnom iznosu od 510.848 KM, za koji je to preduzeće oštećeno.

Pored toga, Gojković je izabranom dobavljaču, u periodu od juna 2010. do novembra 2011. godine, potpisao i odobrio isplatu više računa, iako je znao da cijene goriva na tim računima ne odgovaraju cjenovnoj formuli kojom bi bila utvrđena cijena goriva prema osnovnom ugovoru, kao i da za navedene isporuke nije zaključen aneks ugovora. Na ovaj način dobavljač je ostvario dodatnu protivpravnu imovinsku korist od 9.127 KM.

S druge strane, Petrovića sumnjiče da je u periodu od decembra 2009. do oktobra 2010. godine, zloupotrijebio službeno ovlašćenje na način da, iako je znao da u tenderskoj dokumentaciji za nabavku evrodizela nisu navedeni bitni elementi računanja cijena robe i da zbog toga može nastupiti šteta po ŽRS,  odobrio je obavještenje o nabavci po tenderskoj dokumentaciji na osnovu koje je Gojković u ime nadležnog sektora potpisao ugovore i aneks ugovora sa pomenutim dobavljačem.

(IZVOR: PressRS)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA