Logo-Glas

Otkud otrov u vodi?

22. Januara 2015.

voda-čašaDOBOJ – Mora se utvrditi kako je u naseljima kod Doboja arsen dospeo u u vodovodnu mrežu. Moguće je i da stiže iz fabrika u FBiH ili iz ozrenskog kamenjara.

I treće ispitivanje kvaliteta vode za piće u podozrenskim naseljima, nadomak Doboja, pokazalo je prisustvo opasnog arsena u višestruko većoj količini od dozvoljene koncentracije.

Međutim, tek treba utvrditi odakle arsen stiže u izvorište, jer su razna i nepouzdana nagađanja o njegovom poreklu. Od spekulacija da hemijsko jedinjenje dolazi iz reke Spreče, koja je u gornjem toku zagađena od hemijskih fabrika u Lukavcu u Federaciji BiH, pa do nagoveštaja geologa da bi mogla biti reč o arsenu iz ozrenskog kamenjara. Na ovom području su u predratnoj zajedničkoj državi eksploatisani živa, azbest i drugi hemijski elementi i rude.

To je bio i razlog da poslednjeg radnog dana u protekloj nedelji ponovo na teren izađu predstavnici Glavnog republičkog inspektorata za hranu, kako bi ukazali na oprez stanovnicima koji se vodom snabdevaju sa izvorišta Suvo polje. Potražili su predstavnike Udruženja koje gazduje tim lokalnim vodovodom na području opštine Doboj, a o svemu su obavestili i gradsku inspekciju.

Ni lokalnoj mesari u Suvom Polju, koja je tražila odobrenje da nastavi da radi, nije dozvoljeno otvaranje. Sumnja se da bi u procesu rada tokom klanja i čišćenja zaklanih životinja, upotrebom otrovne vode, bilo ugroženo zdravlje potrošača u gradu Doboju i drugim sredinama koje snabdeva ova klanica.

Ono što posebno zabrinjava je da je koncentracija arsena u uzorkovanoj vodi 120 jedinica, što je dvanaest puta više od maksimalno dozvoljenih deset. Takođe, postavlja se pitanje u kojoj meri je to, verovatno i ranije prisustvo opasne materije, uticalo na zdravlje ljudi unazad tri godine, koliko je ovaj vodovod u funkciji.

Podsetimo, stanovnici naselja Tekućica, Jošava, Suvo Polje i dela naselja nadomak Doboja su u početku sa nevericom primili vest da se u vodi koju piju nalazi veća količina arsena. Tvrdili su da oni kod lokalnog Instituta za zaštitu zdravlja redovno kontrolišu vodu i posumnjali u validnost nalaza.

Tek kad je naredni nalaz potvrdio prisustvo kancerogene materije, tek su tada poverovali u alarmantnu informaciju. Rukovodstvo Udruženja iz Suvog Polja, koje gazduje vodovodom je najavilo da će na izvorištu ugraditi filtere, a saglasili su se i za detaljnije i češće kontrole.

U Petrovu “ukrućena” živa

Treće ispitivanje na četiri uzorka vode u susednoj opštini Petrovo, takođe na Ozrenu, pokazalo je da u vodi sa dva izvorišta “Jama” i “Volujak” nema više prisustva žive u količinama većim od dozvoljenih vrednosti. U prvom ispitivanju pokazala se dvadeset puta veća koncentracija, a u drugom dosta niža od prvobitne, ali ipak veća od dozvoljene. U trećem je koncentracija bila u rasponu od 0,04 do maksimalno dozvoljenih vrednosti od jednog miligrama po metru kubnom.

(IZVOR: Novosti)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

DJEVOJKA DANA