Logo-Glas

Otvoren Sajam privrede i turizma “Derventa 2015”

25. Avgusta 2015.

Srn2015-8-25_1917727_1DERVENTA – Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović otvorila je danas Sajam privrede i turizma “Derventa 2015” na kojem učestvuje više od 100 izlagača.

Cvijanovićeva je ocijenila da je sajam u Derventi jedan od prepoznatljivijih privrednih događaja u Republici Srpskoj.

– Ovaj sajam već 10 godina uspješno organizuju lokalne vlasti, uz podršku i pokroviteljstvo Vlade Republike Srpske, odnosno Ministarstva trgovine i turizma Srpske, te uz angažman Privredne komore i svih privrednika koji su doprinijeli da ovaj sajam bude prepoznatljiv – rekla je Cvijanovićeva novinarima u Derventi.

Ona je ocijenila da u opštini Derventa ima mnogo dobrih parametara u svim oblastima.

– U ovoj opštini je najniža stopa nezaposlenosti, ne samo u Republici Srpskoj, nego i u cijeloj BiH. Najniži je i stepen zaduženosti ove lokalne zajednice, a činjenica da od 6.000 zaposlenih 45 odsto radi u prerađivačkoj industriji je za svaku pohvalu – dodala je Cvijanovićeva i napomenula da je Derventa danas moderna i uspješna lokalna zajednica.

Premijer Srpske naglasila je da joj je značajno da razgovara sa privrednicima.

– Pokazalo se na području Dervente da se ekonomska kriza može prevazići, ukoliko postoje dobre mjere, intervencija Vlade Republike Srpske i angažman privrednika. Ohrabrena sam svim dobrim pokazateljima u ovoj opštini – kaže Cvijanovićeva i napominje da je veoma važna dobra sinergija Vlade Srpske, lokalnih vlasti i privrednika.

Ona je podsjetila da je Vlada Srpske u proteklom periodu pomogla opštini Derventa.

– Od 2006. do 2014. godine smo za područje Dervente izdvojili 6,5 miliona KM, a najviše tih sredstava oko pet miliona KM je utrošeno u podsticaj izvoza, dok je oko milion KM dat za podršku preduzećima u oblasti tekstila i kože – precizirala je Cvijanovićeva i navela da je 250.000 KM utrošeno za novo zapošljavanje i 750.000 KM za socijalno ugrožene kategorije.

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić kaže da se deset godina uspješno organizuje Sajam privrede i turizma.

– Veliko je zadovoljstvo što je danas ovdje premijer Srpske i što je prepoznala naša nastojanja da budemo uspješni. Radimo valjano, imamo rezultate u svim oblastima i sigurno je da će tako biti i u narednom periodu – rekao je Simić.

On je istakao da je zadovoljan stopom izvoza i privrednicima sa područja derventske opštine.

Direktor kopmanije “Sanino” Radovan Pazurević iz Dervente naglasio je da su uslovi za poslovanje u ovoj opštini veoma dobri.

– Visoko je razumijevanje i koordinacija lokalne samouprave i privrednika, što je veoma važno. U Derventi imamo kvalitetnu radnu snagu i veoma smo privlačni za strane investitore – navodi Pazurević.

Otvaranju sajma prisustvovali su ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Srpske Zlatan Klokić, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, te predstavnici lokalnih zajednica.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA