Logo-Glas

Ovu su znakovi da ste dehidrirali, a nemaju veze sa osjećajem žeđi

26. Jula 2019.

Kao i san, voda spada u one ključne stvari od koje imamo brojne zdravstvene i estetske koristi, a koje ne koristimo dovoljno. Našem tijelu je potrebna voda za normalno funkcionisanje i ukoliko je nema dovoljno javljaju se neke neprijatne nuspojave.

Dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine, podsjeća da je dva litra tečnosti količina koju bi trebalo svakodnevno da pijemo da bi ostali hidrirani.

8 razloga da svakoga dana popijete 8 čaša vode

– Misli se prije svega na vodu, ali mogu i čajevi, prirodni sokovi i supe. U ovu količinu ne treba računati mlijeko i jogurt. Kada je napolju jako vruće, a ne unosimo dovoljnu količinu tečnosti, veoma brzo se mogu javiti akutni znaci dehidratacije i to prije svega pad krvnog pritiska, glavobolja, vrtoglavica i umor. Promjena izgleda kože i smanjeno lučenje bubrega su već patološke pojave koje se javljaju u slučaju da dehidratacija dugo traje – objašnjava dr Dimitrijević i savjetuje da ukoliko radite fizički naporan posao na vrućini obavezno na svakih pet do deset minuta popijete po malo vode nečekajući da osjetite žeđ.

Dakle, dehidratacija nije samo osjećaj žeđi – postoji čitav niz drugih simptoma na koje treba paziti, posebno kada je napolju vruće. Evo šta sve o tome treba da znate.

1.Konstipacija

Da, mnogi od ovih znakova nisu naročito prijatni.

Probavnom sistemu je potrebno mnogo vode da bi se sve glatko odvijalo, jer to je voda koja omogućava hrani da lakše teče kroz probavni trakt i takođe čuva crijeva zdravim. Ako imate zatvor, to može da znači da nema dovoljno tečnosti da se u crijevima sve odvija kako treba.

2.Nizak krvni pritisak

S obzirom da se više od polovine naše krvi sastoji od plazme, koja je sama po sebi sačinjena od vode, proteina i soli, potrebno je da pijemo dovoljno vode da bi spriječili da naša krv postane previše gusta. Kada se to dogodi, protok krvi usporava do vitalnih organa.

3.Grčevi u mišićima

Još jedan neugodni sporedni efekat dehidracije jesu grčevi u mišićima, uzrokovani gustom krvi, što dovodi do pada volumena krvi. Kada se to dogodi, naše tijelo mora da odredi prioritete i fokusira se na slanje krvi u srce, tako da mišići dobiju neadekvatan protok, što dovodi do grčeva.

4.Glavobolje

Da li ste znali da je dehidracija okidač za migrenu? To je zato što kada mozak ne dobija dovoljno tečnosti da bi funkcionisao kako treba, mogu se javiti glavobolje, migrene, vrtoglavice.

5.Osećaj umora

Dehidracija bi mogla da objasni zašto ponekad dolazi do pada energije tokom dana. Naime, krvni pritisak pada ako u našem tijelu nema dovoljno vode, što dovodi do usporavanja protoka krvi u mozgu i ubrzavanja srčanog ritma. Sve to dovodi do iscrpljenosti, piše Blic Žena.

6.Rjeđa potreba za pražnjenjem bešike

Kao što je probavnom sistemu potrebna voda da bi funkcionisao kako treba, tako i bubrežnom sistemu treba voda. Voda pomaže bubrezima da uklone otpad iz krvi pretvarajući ga u urin. Ako smanjite količinu vode smanjićete i potrebu za uriniranjem, što je loše, jer to znači da je otpad još uvijek u vašem tijelu.

7.Tamna boja urina

Na osnovu gore navedenog principa možemo da zaključimo da što je urin tamniji to je gušći, što znači da više vode treba da pijete. Boja urina bi trebalo da bude blijeda ili boja slame.

8.Suva koža

Koža je organ kojem je potrebna dobra znabdjevenost krvi kako bi dobro funkcionisala. Da, hidratantna krema može da pomogne kod suve kože – ali još bolje pomaže voda.

9.Suva usta

Ako se budite sa osjećajem da su vam usta skroz suva, znači da vaše tijelo vapi za čašom vode, jer ono ne može da napravi dovoljno pljuvačke ako nema dovoljno tečnosti. Loš zadah takođe može biti uzrokovan suvim ustima.

(IZVOR: Srpskainfo)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA