Logo-Glas

Oživljavanje prirode i tradicionalne poljoprivrede kod Domaljevca i Šamca

5. Septembra 2019.

Proteklih dana u okruženju močvara uz rijeku Savu kod Domaljevca i Šamca vršeni su mašinski radovi na krčenju korova i zapuštenih parcela i formiranju vlažnih pašnjaka na kojim će se uzgajati stoka na ekološki (održiv) način, a time obnoviti i zaštititi vrijedni travnati ekosistemi ovog područja. Ovo je nastavak aktivnosti u sklopu projekta Revitalizacija livada i pašnjaka na području kompleksa Tišina i Odmut, a sprovode ga udruženja Naše ptice i Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta, uz pomoć fondacije Euronatur iz Njemačke. Kroz projekat je izabrano domaćinstvo Slavke Blažanovića, povratnika iz Grebnica, koje će dobiti donaciju opreme, radova uređenja, materijala i stoke. Opština Domaljevac-Šamac ustupila je na korištenje površinu od 4 ha za ovaj projekat, a projekat podržava i opština Šamac.

Ovom prilikom, koordinator projekta Jovica Sjeničić izjavio je: „Nakon proglašenja zaštićenog područja „Tišina i Odmut“ koju smo postigli kroz dosadašnje projekte, cilj ovog projekta i drugih povezanih s njim je da obnovi ekosisteme, a uz to poboljša  i razvije ovo područje tako da ono kao prirodno području služi za neke djelatnosti koje ne štete prirodi, a to je u ovom slučaju slobodno pašarenje na vlažnim travnjacima koji su jako važni za očuvanje biološke raznovrnosti. Boravak krupnih preživara obnavlja autohtonu floru i faunu ovih područja, a tradicionalne rase stoke koje namjeravamo pustiti na ispašu najbolje su prilagođene ovim uslovima.“

Realizaciju radova posjetili su i predstavnici opština Domaljevac, g. Miroslav Lucić i Šamac, g. Predrag Nedić.

„Ovo područje je ugroženo na mnoge načine, zapušteni ekosistemi, odliv stanovništva, nema razvijenog turizma ni posjeta, mnogo stranih invazivnih vrsta koje osvajaju područje, ima zagađivanja otpadom, neke pošvrine su minirane. Ovaj projekat je prvi koji ulaže sredstva u obnovu prirode i razvoj ovog područja na ovakav način posebno pomažući i lokalnoj zajednici.“ rekao je ovom prilikom Miroslav Lucić iz opštine Domaljevac-Šamac.

Radove je izvodilo preduzeće „Ušće Bosne“ iz Šamca, a u ručnom uklanjanju otpada i korova učestvovali su i volonteri DIZB-a i OO Šamac.

Ključne informacije o području Tišina i Odmut:

– Tišina i Odmut su močvare/bare uz Savu između Šamca i Domaljevca i u 2019.g  su proglašene zaštićenim prirodnim područjem na teritoriji u RS “Područje upravljanja staništem- Tišina i Odmut” na pošvrini od oko 200 ha na inicijativu Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta iz Banjaluke.

– Područje je je važno za zaštitu jer je posljednja prava močvara uz Savu u BiH i stanište brojnim vrstama koje se štite po EU direktivama u Evropi i kod nas, pretežno za močvarne vrste ptica, riba, vodozemaca i gmizavaca, kao i vodene biljke.

GlasRegije

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

DJEVOJKA DANA