Logo-Glas

OZREN: Pomen žrtvama NATO bombardovanja Kraljice

7. Septembra 2019.

Sedmog septembra 1995. godine avijacija NATO snaga bombama je srušila telekomunikacioni toranj Kraljica a pod stotinama tona betona živote su izgubili Slobodan Milotić iz Kaluđerice, Mirko Trivunović iz Osinje, Dragan Savanović iz Doboja, Sveto Kaišarević iz Kožuha i Željko Lukić iz Čečave, vezisti Vojske Republike Srpske.

Služenjem parastosa, prisluživanjem svijeća i polaganjem cvijeća članovi porodica nastradalih vojnika, prijatelji, saborci i drugi poštovaoci lika i djela ovih junaka, odali su im počast na mjestu stradanja dvadeset četvrtu godinu zaredom. Istakli su da posebno boli činjenica da za njihove strašne smrti niko nije odgovarao.

„Šta se može reći, tuga i žalost, promjene nema. Nekako mi je lakše kad dođem ovdje i hvala im što nas pozivaju. A niko nije odgovarao jer pravde nema“, rekla je Milica Trivunović, majka poginulog Mirka.

„Sedmog septembra desio se zločin bez kazne ovdje na Kraljici. Svake godine se okupljamo da se ovaj zločin, ova tragedija nikada ne zaboravi, da prenesemo na naša mlada pokoljenja šta je tada bilo i zašto se borio narod na ovom prostoru. A narod na ovom prostoru je samo branio svoje i bio svoj na svome“, poručio je načelnik opštine Petrovo Ozren Petković.

Ovom prilikom je istaknuto da je rušenje telekomunikacionog tornja na Kraljici bio osnovni preduslov za početak muslimansko-hrvatske ofanzive na Vozuću i cijeli Ozren desetog septembra.

„To je bila otvorena pomoć NATO-a snagama armije takozvane Bosne i Hercegovine, prvi put a potom i desetog septembra, kada su aktivno učestvovali u napadu na Vozuću pružanjem artiljerijske podrške“, rekao je ratni komandant Četvrte ozrenske lake pješadijske brigade Zoran Blagojević.

Na spomen-ploču stradalima cvijeće su, pored članova njihovih porodica, položile delegacije opštine Petrovo, opštinskih boračkih organizacija Petrovo, Brod, Teslić i Doboj, Trećeg pješadijskog (Republike Srpska) puka OS BiH te delegacija Zavičajnog udruženja Zavidovićana.

A ruševine nekadašnjeg simbola Ozrena ostaju kao svjedočanstvo jednog strašnog zločina i simbol stradanja Ozrena i Ozrenaca.

Slađana Lazarević/GlasRegije

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA