Logo-Glas

Ozren: Voda puna arsena?!

17. Januara 2015.

voda-česmaDOBOJ/PETROVO – Dok je koncentracija žive u vodi za piće u Petrovu konačno u granicama normale, koncentracija arsena u vodi sa izvorišta Suvo polje kod Doboja ponovo je alarmantna!

Od juče su stručnjaci iz Glavnog inspektorata RS ponovo na terenu kod Doboja, jer su po treći put uzorkovane ogromne količine tog otrova u vodi kojom se snabdeva nekoliko ozrenskih naselja nadomak Doboja. Iako je maksimalno dozvoljena vrednost arsena deset jedinica, novo uzorkovanje pokazalo je prisustvo od 120 jednica, odnosno 12 puta veće od dozvoljenog!

Stručna eksperimentalna istraživanja pokazala su da arsen ima toksična i kancerogena svojstva, i to prve grupe. Prema normativima Svetske zdravstvene organizacije maksimalni dozvoljeni nivo prisustva arsena u vodi je deset jedinica. Smrtna doza arsena kod odraslih je 120 do 200 miligrama po kilogramu, a kod dece su dovoljna i dva miligrama za smrtnost.

Situacija je mnogo bolja bar što se tiče žive. Konačno, rezultati trećeg ispitivanja ispravnosti vode za piće u ozrenskoj opštini Petrovo pokazali su da je voda za ljudsku upotrebu i da je vrednost žive u rasponu od 0,04 do maksimalno dozvoljenih vrednosti od jednog miligrama po metru kubnom.

Prethodni uzorak, uzet u prostorijama Osnovne škole “Sveti Sava”, pokazao je prisustvo žive.

Polovinom decembra Agencija za bezbednost hrane BiH obavestila je meštane Petrova da voda sa izvorišta Jama, sa kojeg se snabdevaju osnovna i srednja škola u Petrovu, sadrži dvadeset puta veću koncentraciju žive u vodi.

“Agencija u saradnji sa nadležnim inspekcijskim organima sprovodi plan praćenja zdravstvene ispravnosti vode i hrane na poplavljenim područjima i utvrđena je neusklađenost kod uzetog uzorka” pisalo je u izveštaju Agencije uz napomenu da je “izvršena brza procena rizika i utvrđeno da eventualnom konzumacijom postoji potencijalna opasnost po zdravlje ljudi”.

Na ponovljenom ispitivanju potvrđeno je prisustvo žive, pa su iz Republičkog inspektorata RS sugerisali da se voda koristi samo kao tehnička, a naloženo je istovremeno uzorkovanje od strane Instituta za zaštitu zdravlja iz Banjaluke i Instituta za vode iz Bijeljine.

Oni su u trećem ispitivanju uzeli uzorke sa izvorišta Jama u Petrovu, Volujak u Kakmužu, kao i u prostorijama osnovnih škola u ta dva naselja. Na sreću, nalazi su sada pokazali da nema žive u vodi, odnosno da je ona niža od referentnih vrednosti ili do same granice dozvoljenih.

ODBORNICI SUMNJIČAVI

Zbog sumnji u verodostojnost nalaza i da bi oni mogli biti “štimovani” da se ne bi “uznemirila javnost” i prikazani ublaženim, reagovali su odbornici Skupštine opštine Petrovo. Oni su zaključkom obavezali Javno preduzeće “Vode”, koje upravlja vodovodnim sistemom u ovoj opštini, da hitno uradi analizu vode i na teške metale u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” i da sa rezultatima te analize upozna građane opštine Petrovo i javnost RS.

(IZVOR: Novosti)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA