Logo-Glas

PAZITE ŠTA JEDETE! Ovo su namirnice koje skraćuju život

14. Novembra 2019.

Rezultati velikog istraživanja francuskih naučnika pokazali su da su osobe koje konzumiraju veću količinu ekstremno prerađene hrane poput gaziranih pića, industrijskog hljeba, gotovih jela, gotovih pilećih medaljona ili mesnih prerađevina, izložene povećanom riziku od preuranjene smrti.

Ali, s obzirom na to da se ove namirnice često povezuju sa nezdravim navikama poput pušenja ili nevježbanja, naučnici navode da je potrebno obaviti dodatna istraživanja kako bi se slika u potpunosti zaokružila.

Rezultati francuskih naučnika, objavljeni u stručnom časopisu JAMA Internal Medicine, pokazuju da je pojačanim konzumiranjem ekstremno prerađenih namirnica za samo 10 odsto rizik od preuranjene smrti od bilo kojeg uzroka povećan za 15 odsto.

Riječ je o pretjerano obrađenim i visokokaloričnim namirnicama sa previše soli, šećera, ugljikohidrata, zasićenih masti, pojačivača okusa i ostalih aditiva, od kojih su neki kancerogeni. To su uglavnom jela u čijem industrijskom procesu proizvodnje su korišteni procesi poput hidrogenizacije, hidrolize, ekstruzije ili prethodna obrada prženjem. Tu su i jela sa dodanim bojama, emulgatorima, pojačivačima ukusa i ostalim aditivima.

Studija francuskih naučnika sprovedena je između 2009. i 2017. godine, a u njoj je učestvovalo oko 45.000 ispitanika starijih od 45 godina.

Utvrđeno je da ekstremno prerađenu hranu češće konzumiraju ljudi sa nižim primanjima.

(Avaz)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA