Logo-Glas

Pedijatar bolna tačka malih opština

6. Aprila 2019.

BANJALUKA – Da je rad pedijatrijske službe bolna tačka zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj, potvrđuju primjeri iz pojedinih lokalnih zajednica u kojima nema pedijatara ili su angažovani svega nekoliko sati sedmično, pa su roditelji prinuđeni da bolesnu djecu vode u domove zdravlja u susjednim opštinama.

Nakon što je “Glas Srpske” nedavno objavio priču da je u Domu zdravlja u Derventi na 1.500 djece zaposlen samo jedan pedijatar koji radi isključivo u prvoj smjeni, te da roditelji poslijepodne i vikendom mališane vode u Doboj i Banjaluku, javili su nam se i roditelji iz drugih opština koje tište isti problemi.

Pedijatra svaki dan nemaju ni u Domu zdravlja u Brodu i to već godinu i po, od kada je ljekar u tamošnjoj zdravstvenoj ustanovi dao otkaz i odselio se. Brođanka Nikolina S. ispričala je da pedijatar dolazi dva puta sedmično i da su gužve velike.

– Dolaze ljekari iz drugih opština. I po tri sata se čeka na pregled. Ne može dijete sa visokom temperaturom ili nekim još ozbiljnijim zdravstvenim problemima čekati kada će ljekar doći. Prinuđeni smo da u hitnim situacijama odemo u Doboj – kazala je ova Brođanka.

Da situacija nije sjajna potvrdio je za “Glas Srpske” i direktor Doma zdravlja u Brodu Zoran Predojević, naglasivši da nastoje naći što bolje rješenje da taj problem bude prevaziđen.

– Pedijatar koji je radio u našem Domu zdravlja je otišao prošle godine i od tada smo prinuđeni da se snalazimo. Dva puta sedmično dolaze nam dva pedijatra iz Doboja. Svjesni smo da bi mnogo bolje bilo da specijalistu iz te oblasti imamo 24 časa dnevno, ali situacija je trenutno takva. Od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS dobili smo saglasnost da odškolujemo svog pedijatra, koji bi trebalo sa diplomom da se vrati za nekih dvije i po godine – rekao je Predojević i dodao da je u službi pedijatrije u ovoj zdravstvenoj ustanovi registrovano oko 600 mališana.

Da bi mališane odveli kod pedijatra mještani Donjeg Žabara prinuđeni su da putuju u Brčko distrikt ili Bjeljinu, jer je na području te opštine otvorena samo Ambulanta porodične medicine u kojoj radi jedna doktorica. Načelnik opštine Nikola Đokanović ističe da iako imaju oko 5.000 stanovnika, trećina njih zdravstvenu zaštitu ostvaruje u Brčkom.

– Da imamo Dom zdravlja sve bi bilo lakše, ovako ne možemo ni dobiti pedijatra ni sedmično da dolazi – rekao je Đokanović.

Kako “Glas Srpske” saznaje bez pedijatra su prije tri dana ostali i u Domu zdravlja u Šamcu, jer je doktorica koja je radila u tamošnjoj zdravstvenoj ustanovi dala otkaz i počinje raditi u derventskom Domu zdravlja. U šamačkom Domu zdravlja u srijedu su raspisali konkurs za prijem pedijatra. Prema standardima i normativima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS na 800 djece treba da bude zaposlen jedan pedijatar.

Privatne ambulante

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS navode da su u cilju obezbjeđenja što kvalitetnije i dostupnije zdravstvene zaštite za osiguranike počeli da sarađuju sa privatnim zdravstvenim ustanovama.

– Kada je riječ o pedijatrija, Fond ima potpisane ugovore za pružanje ove  usluge sa svim domovima zdravlja u RS, kao i sa oko 20 privatnih zdravstvenih ustanova – naveli su u Fondu zdravstva.

(IZVOR: Glas Srpske)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA