Logo-Glas

PELAGIĆEVO: Osam porodica hrvatskih povratnika dobilo ključeve novih kuća

7. Juna 2018.

ključeviBANJALUKA
– Savjetnik ministra za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Ivo Kamenjašević danas je u Pelagićevu uručio ključeve za osam porodica hrvatskih povratnika kojima su izgrađene kuće u okviru Projekta rekonstrukcije stambenog fonda.

Kamenjašević je rekao da je za izgradnju osam stambenih jedinica u Tramošnici utrošeno 286.458 KM.

– Ovo je projekat iz 2013. godine koji smo, uz sve poteškoće, ipak, priveli kraju. Ovo je znak da ljudi žele da se vrate svojim kuća, ali ako su im obezbijeđeni uslovi za to – rekao je Kamenjašević i najavio da će krajem jula početi izgradnja još 15 povratničkih kuća.

Načelnik opštine Pelagićevo Simo Stakić rekao je da rukovodstvo opštine nastoji na sve načine da obezbijedi stanovnicima mogućnost da se vrate na svoja ognjišta, što potvrđuje i današnji događaj.

– U opštini Pelagićevo žive Hrvati povratnici i poznato je da smo uvijek bili među prvim opštinama u Republici Srpskoj koje su povratnicima obezbjeđivale uslove za život – rekao je Stakić.

Mladenu Šokčeviću iz Tramošnice kod Pelagićeva danas su uručeni ključevi kuće.

– Ovo je velika stvar za moju porodicu i mene. Ostalo je još nekoliko manjih radova da bi kuća bila potpuno useljiva, ali očekujem da će i to brzo biti gotovo – rekao je Šokčević.

Projekat rekonstrukcije stambenog fonda finansira se iz kredita Saudijskog razvojnog fonda u iznosu od oko 22 miliona KM, namijenjenog BiH za potrebe rekonstrukcije i izgradnje 917 stambenih jedinica za izbjeglice i raseljena lica u mjestu prijeratnog boravka.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske će, kao jedan od implementatora projekta, sa 11,3 miliona KM pružiti pomoć u obnovi i izgradnji kuća za 374 porodice, od kojih na području Republike Srpske za 111 porodica, a na području Federacije BiH za 263.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

DJEVOJKA DANA

tumblr_pktc98fS0G1w4u39jo2_1280

VIJESTI

MIX ZONA