Logo-Glas

PELAGIĆEVO: Svinjogojstvo u ekspanziji

4. Januara 2019.

svinje-farmaPELAGIĆEVO
– Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas u Pelagćevu da je svinjogojstvo u Srpskoj unazad nekoliko godina u ekspanziji i da Ministarstvo planra da ga i ove godine podrži sa 2,5 miliona KM.

– Prema podacima Agencije za agrarna plaćanja, u 2018. godini smo imali premiranih negdje 14.000 nazimica i krmača, a godinu ranije 9.700, tako da taj broj značajno raste, kao što je porastao broj proizvođača, sa 200 u 2017. na 420 u 2018. godini, a raste broj i tovnih svinja – rekao je Pašalić
tokom posjete svinjogojskoj farmi u Pelagićevu.

On je naveo da se na osnovu svih tih podataka može zaključiti da se svinjogojska proizvodnja može dobro organizovati u Republici Srpskoj, a i Vlada i Ministarstvo će u tome pružati podršku.

Pašalić je istakao da veliki problem prodaja mesa, ali da je problem i uvoz mesa iz inostranstva.

– Naši proizvođači tovljenika teško pronalaze kupce, ali i dosta mesa se uvozi iz inostranstva, te sada tražimo način kako da sa našim prerađivačima mesa dogovorimo da daju prioritet kupovini domaćih proizvoda – rekao je Pašalić.
Uzgajivač svinja Mićo Šarkanović iz Pelagićeva trenutno ima farmu kapaciteta 130 krmača, koju planira da proširi.

– Sljedeće godine očekujemo da pustimo u pogon novu farmu koja će biti kapaciteta 220 krmača. Trenutni podsticaj koji dobijamo je 70 KM po krmači. Svaki podsticaj dobro dođe. Takođe, dobijam i za dizel gorivo za zemlju koju obrađujem – rekao je Šarkanović.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA

VIJESTI

MIX ZONA