Logo-Glas

PELAGIĆEVO: U planu izgradnja još petnaest kuća za hrvatske povratnike

12. Juna 2018.

malaSlPELAGIĆEVO
– Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš i potpredsjednik Srpske Josip Jerković posjetili su danas opštinu Pelagićevo i sa načelnikom ove lokalne zajednice Simom Stakićem razgovarali o planovima izgradnje još petnaest kuća za hrvatske povratnike u okviru projekta rekonstrukcije stambenog fonda /SAF/.

Čordaš je istakao da je nedavno u okviru ovog projekta izgrađeno ukupno osam stambenih jedinica vrijednih 286.458 KM.

– Kada uzmemo u obzir sve projekte koje realizuje Ministarstvo i one koje ćemo realizovati putem Komisije za izbjeglice i raseljene osobe BiH, možemo reći da će u ovoj godini u Pelagićevu biti realizovani projekti u ukupnoj vrijednosti od oko milion KM – naglasio je Čordaš.

Jerković je istakao da je opština Pelagićevo sva donirana sredstva uvijek uspješno pravdala.

– Svi projekti su veoma transparentno realizovani, bilo da su to sredstva Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH ili Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Srpske, a to nam je i interes kako bismo poboljšali položaj povratnika i onih koji se planiraju vratiti – rekao je Jerković.

Stakić je zahvalio za posjetu, jer je, kako je naglasio, ona pokazatelj da Pelagićevo ima podršku Vlade Republike Srpske za svoj rad.

– Naša opštinska politika uvijek je nailazila na pozitivan odgovor Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, ali i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i mogu da budem veoma zadovoljan jer je podrška iz godine u godinu samo jača – naglasio je Stakić.

Projekat SAF finansiran je iz kredita Saudijskog razvojnog fonda u iznosu od 15 miliona dolara ili oko 22 miliona KM, namijenjenog BiH za potrebe rekonstrukcije 917 stambenih jedinica za izbjeglice i raseljene u mjestu prijeratnog boravka.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Srpske će, u okviru ovog projekta, kao implementator pružiti pomoć u obnovi individualnih stambenih jedinica za ukupno 374 porodice, od kojih na području Srpske za 111 porodica, a na području Federacije BiH za 263 porodice.

Ukupna planirana vrijednost izgradnje pomenute 374 stambene jedinice je 11,3 miliona KM.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA