Logo-Glas

Penzioneri ne odustaju: Vratiti dobojski Dom njegovoj osnovnoj namjeni

19. Januara 2015.

penzioneri Dom penzionera DobojDOBOJ – Udruženje penzionera u Doboju ne odustaje od zahtjeva da Dom penzionera u ovom gradu bude vraćen Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja Srpske i njegovoj osnovnoj namjeni, smještaju starih, iznemoglih i samohranih penzionera, te ostalih socijalno ugroženih lica dobojske regije.

Nedavno su tvrde formirali radnu grupu koja će u narednom periodu imati zadatak da stupi u kontakt sa predstavnicima svih institucija koje su uključene u ovu priču.

Podsjećamo, zgrada bivšeg Doma penzionera već nekoliko godina koristi se kao alernativni smještaj za izbjegla i raseljena lica Srpske. Penzioneri poručuju, ne još dugo!

Dobojsko Udruženje penzionera unazad desetak godina pokušava da vrati svoju imovinu. U namjeri da se Dom penzionera, koji se trenutno koristi kao alernativni smještaj vrati osnovnoj namjeni, dobojski penzioneri poručuju neće odustati.

– Iz jednog prostog razloga što na području regije Doboj ima negdje oko 28.000 penzionera, a na području grada Doboj živi 11.000 penzionera. Ovaj Dom bi bio kapitalna stvar kada bi se vratio Fondu PIO gdje bi bili smješteni i penzioneri i socijalno ugorženi. Znači, mi ne pretendujemo da to samo koriste penzioneri nego socijalno ugrožena lica koja nemaju riješen smještaj i kojima je bio potreban smještaj upravo u ovom objektu – ističe Rajko Gligorić predsjednik Udruženja penzionera regije Doboj.

Inicijativu da se Dom penzionera ponovo dodijeli ovoj populaciji, pokretali su nekoliko puta. Od svih relavantnih institucija kažu samo su stizala obećanja, ali ne i konkretni postupci da se ovaj problem konačno riješi. Ovoga puta odlučili su da formiraju radnu grupu, čiji će primarni cilj za naredni period biti da se sastanu sa predstavnicima kako gradskih tako i republičkih ustanova, kako bi sa njima otvoreno razgovarali na ovu temu.

– To je prije svega ministar za izbjegla lica i raseljena lica, zatim ministar rada i boračko invalidske zaštite, zatim sastanak sa direktorom Fonda PIO, sastanka sa gradonačelnikom grada Doboja i ostalim načelnicima sa naše regije, sa gospodinom Rakuljom predstavnikom republičkog Udruženja, jednostavno da vidimo koje su namjere i planovi kada je u pitanju Dom penzionera – dodaje Gligorić.

Dok se penzioneri bore za povratak svoje imovine, s druge strane, raseljena i izbjegla lica koji stanuju u Domu penzionera plaše se da bi mogli ostati i bez tog krova nad glavom. I oni su kažu siti obećanja kada je u pitanju njihovo stambeno zbrinjavanje.

– Navodno 2017. godine je obećano da će biti konačno rješenje. Ja u to ne vjerujem uopšte pošto sam tu 12 godina. Ljudima koji imaju pravo na stanove boračka organizacija obećala 3. novembra dati ključeve – kaže Goran Šuvira, jedan od korisnika alternativnog smještaja.

Dom penzionera u Doboju 1988. godine izgradilo je osam opština iz dobojske regije zajedno sa tadašnjim Fondom penzijskog i invalidskog osiguranja, kao regionalni centar, koji je namjenski funkcionisao do maja 1992. godine, kada je Dom preuzela tadašnja Vlada Republike Srpske. Od 1992. godine Dom penzionera prvo je koristilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske, a zatim ga je preuzelo i još ga koristi Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica Srpske.

Nadležni nisu bili dostupni za razgovor sa nama na ovu temu. Kome će ova zgrada na kraju pripasti i kako će se se završiti sudbina ovih nesrećnih ljudi, ostaje nam da se uvjerimo u narednom periodu.

(IZVOR: Srpskacafe)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

PROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA