Logo-Glas

Pet načina da postanete bolji vozač

3. Aprila 2018.

Mladi-vozac-autoVećina od nas smatra da nam je vještina upravljanja vozilom na zavidnom nivou.

Rijetko kad nam ponos dopušta da priznamo kako je neko bolji od nas, a priče uz kafu poseban su domen. Uvijek se dodaje 20 km/h viška, a rasprava među mužjacima o tome ko je koliko vješt za volanom doslovno može da potraje satima.

Ali, da bi stvarno postali bolji, a to u suštini znači sigurniji, pouzdaniji i kvalitetniji, vozač dobro bi bilo držati se ovih savjeta.

1. Nikad se ne uzdaj u druge vozače

Čak i kad je na semaforu zeleno svijetlo dobro je provjeriti ko nailazi s bočnih strana.

Možda je za volanom tog vozila pijan ili jednostavno lud vozač, koji nema namjeru da se zaustavi na crveno.

Ovo pravilo pogotovo vrijedi na raskrsnicama bez saobraćajne signalizacije, jer pojedini uopšte ne doživljavaju znak “Stop” ili “Trokut” te oduzimaju prednost kao da su sami na putu.

2. Drži dovoljan razmak od vozila ispred

Iako se saobraćaj najčešće može dobro predviđati, poneki vozači skloni su nepredvidivim i ishitrenim reakcijama pa je uvijek pametno ostaviti sebi dovoljno prostora za reakciju.

Pogoršanjem vremenskih uslova razmak u poređenju s vozilom ispred mora da se povećava u skladu sa okolnostima, jer se prijanjanje guma na podlogu smanjuje, a samim tim i produžava zaustavni put.
3. Vježbaj u kontrolisanim uvjetima

Prvim pahuljama snijega dobra je odluka uputiti se na neko prostrano, a malo prometno parkiralište na kojem se može namjerno izazivati gubitak kontrole nad automobilom kako bi se izvježbale reakcije.

Sve što uđe u rutinu zlata vrijedi. Osjećaj povratka kontrole nad automobilom ispuniće vas osjećajem zadovoljstva, a u situaciji koja je kritična samo rutinska i hladnokrvna reakcija može biti ispravna, a svaka panična je kontraproduktivna.

4. Dobro otvori oči

Dobar vozač u svakom trenutku mora biti spreman cijele svoje okoline.

Nije bitno ono šta se događa 10 ili 20 metara ispred automobila, nego sve ono što se nalazi daleko ispred, i u svim smjerovima oko automobila.

Jedino se takvim pristupom mogu na vrijeme predvidjeti sve moguće situacije poput zaigrane djece, pješaka, biciklista…

5. Uvijek sjedaj za volan odmoran

Umor je najveći neprijatelj svakog vozača.

Stručnjaci upozoravaju da je vozač koji je spavao manje od pet sati gotovo 30 odsto sporiji u reakcijama od vozača koji je spavao 8 sati, odnosno nivo koncentracije jednak je vozaču koji ima koncentraciju alkohola u krvi od 0,8 promila.
(IZVOR: Autopress.hr)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

DJEVOJKA DANA

DJEVOJKA

VIJESTI

MIX ZONA