Logo-Glas

Pet najsmrtonosnijih otrova koji ubijaju u sekundi

2. Decembra 2017.

873x400Kad ljudima kažete riječ otrov, većina će pomisliti na arsen, cijanid ili strihinin, ali zapravo su najotrovnije stvari na svijetu relativno nepoznate.

Procjenjivanje toksičnosti nije lagan zadatak, a hemijsko stanje supstance tu igra važnu ulogu, kao i način na koji se unese.

Primjerice, ako progutamo tekući metal žive (što je različito od inhaliranja živinih para), vrlo vjerovatno bi prošao kroz naš probavni sistem bezopasno.

Ipak, kad je 1996. jedan američki profesor slučajno kapnuo par kapi dimetilne žive na ruke s gumenim rukavicama, ona je prodrla kroz gumu i kožu te je za nekoliko mjeseci završio u komi.

Prema procjeni toksičnosti, ovo je pet najsmrtonosnijih otrova koji postoje na svijetu, a za koje znamo.

5. Ricin

U slučaju ovog otrova, dovoljno je u organizam unijeti količinu veličine zrna soli – i smrt je neizbježna. U tijelo ulazi udisanjem te odmah napada proizvodnju proteina, potpuno je prekidajući.

Za razliku od drugih otrova s ove liste, ricin je spor i potrebna su mu oko tri dana da bi ubio čovjeka, ostavljajući vremena za eventualno liječenje. On je korišten za ubistvo bugarskog disidenta Georgija Markova u Londonu 1978.

On je stajao na autobuskoj stanici te je odjednom osjetio udarac na stražnjoj strani desnog bedra. Iza sebe je ugledao muškarca kako podiže kišobran s poda. Ubrzo je odveden u bolnicu zbog visoke temperature – te je umro nekoliko dana kasnije.

Obdukcija je otkrila sitan crveni kružić na njegovom bedru preko kojeg je otrov ušao u njegovo tijelo, a on je ispaljen iz zračnog pištolja skrivenog u kišobran.

Ricin se dobiva iz zrna biljke Ricinus communis, koja se kultivizira da bi se iz njega izvuklo ulje. Smrtonosna doza iznosi od 1-20 miligrama/kilogramu ako se uzme oralno, no potrebno je znatno manje za smrt ako se inhalira ili injektira.

4. VX

Jedini sintetički spoj u top 5 otrova je VX, nervni agens, a s upotrebom tog plina prijetilo se još Hladnog rata, no na svu sreću do toga nije došlo. Samo jedna kap koja dođe u kontakt sa tijelom znači sigurnu smrt jer za ovo trovanje lijeka nema.

Žrtva se paralizira te joj pluća otkazuju dovodeći do smrti. Rezultati obdukcije pokazali su da je Kim Jong Nam, polubrat sjevernokorejskog vođe Kima Jong Una umro 15 do 20 minuta nakon napada nervnim agensom VX.

Smrtonosna doza mu iznosi oko 3 mikrograma/kilogramu, piše Express.hr.
3. BTX

Batrachotoksin ili BTX je vrlo moćan neurotoksičan otrov prisutan u različitim vrstama otrovnih žaba i kod nekih otica pjevica. Uspješno je sintetiziran 1998. iz cis-dekalina.

Prikupljali su ga još Sjevernoamerički Indijanci i umakali vrhove strijela u otrov, a smrtonosna doza mu iznosi 2 mikrograma po kilogramu. Ubija ometajući natrijeve ione u stanicama mišića i živaca, a konačno vodi do zatajenja srca.

2. Maitotoksin

Postoji velik broj moćnih morskih otrova, poput saxitoksina, a oni su česti krivac trovanja želuca uslijed konzumacije školjki i slične morske hrane. Najčešće ih se povezuje sa štetnim algama koje cvjetaju u moru.

Maitotoksin je najsmrtonosniji od opisanih supstanci. Formira ga plankton dinoflagellate te ima vrlo kompliciranu strukturu, što hemičarima donosi ogroman izazov u pokušaju sintetiziranja tog toksina.

On je kardiotoksin, što znači da povećava protok kalcij iona kroz mišićnu membranu srca, uzrokujući otkazivanje tog organa.

1. Botulinum toksin

Botulinum toksin je otrov koji je sredinom 19. stoljeća bio prepoznat kao uzrok teške i smrtonosne bolesti botulizma. Toksin izlučuje anaerobna bakterija Clostridium botulinum.Od sedam imunološki različitih tipova, za ljudsku vrstu su otrovni A, B i E.

Čovjek se obično zarazi zaraženom hranom, a moguća je i zaraza putem rane. Botulinum toksin je smrtonosan jer izaziva klijenut (paralizu) mišića.

Dovodi do trajne blokade prijenosa živčanog podražaja na neuromišićnoj ploči (spoju živca i mišića) budući da koči oslobađanje acetilkolina na živčanim završecima, sprečavajući prijenos živčanog podražaja na mišiće pa oni ostaju paralizirani.

Samo jedna jedina kap ovog otrova je dovoljna da ubije stotine, čak i hiljade ljudi! Botolinum napada središnji nervni sistem što uzrokuje prestanak rada pluća i srca.

Ono što je zapanjujuće jest da se najotrovniji otrov na svijetu svakodnevno koristi u medicini! Nalazi se u botoksu koji prvenstveno žene koriste za ”uljepšavanje” te je upravo on krivac ukoliko botoksiranje rezultira smrću!

Smrtonosna doza mu iznosi 1 nanogram/kilogramu.
(IZVOR: Avaz)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

IMG-6756e06316b2ef8ef3a31965131988ed-V

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA