Logo-Glas

Petrovljani i ove godine na „Maršu stazama egzodusa“ (FOTO)

11. Septembra 2019.

Na „Maršu stazama egzodusa“, kojim je juče obilježeno 24 godine od progona 1920 srpskih porodica sa područja Vozuće, doline rijeke Krivaje i južnog Ozrena, i ovaj put učešće su uzeli predstavnici opštine Petrovo, udruženja proisteklih iz poslednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i drugih organizacija i udruženja sa područja opštine Petrovo.

Skupa sa ostalim učesnicima prepješačili su stazu od Tumara do Stoga, dugu 22 kilometra, i na taj način poslali poruku da srpske žrtve, srpski egzodus sa vjekovnih ognjišta, zločin učinjen prema nedužnom narodu koji je samo branio svoje, nikad ne smije i neće biti zaboravljeni.

Učesnike iz opštine Petrovo sedmu godinu zaredom predvodio je načelnik ove opštine Ozren Petković, kome je u znak zahvalnosti predsjednik Zavičajnog udruženja Vozućana Zoran Blagojević uručio amblem 4. ozrenske lake pješadijske brigade.

Nakon sedmočasovnog pješačenja stazom kojom su se Srbi iz Vozuće i doline Krivaje 10. septembra 1995. godine povlačili od pripadnika takozvane Armije BiH i plaćenika iz islamskih zemalja, učesnici marša prisustvovali su Svetoj arhijerejskoj liturgiji u crkvi Svetog Đorđa u Stogu.

Kod spomenika i krsta podignutih u znak sjećanja na dvadeset jednog svirepo ubijenog srpskog vojnika i civila, čiji su posmrtni ostaci, mahom obezglavljeni, pronađeni nakon završetka rata, cvijeće su položili načelnik opštine, te delegacije Opštinske boračke organizacije i Udruženja veterana Petrovo.

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine, u ofanzivi u kojoj je učestvovalo 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda “El mudžahedin”, kao i usljed bombardovanja NATO snaga. Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za njih više od 120 još traga.

Slađana Lazarević/GlasRegije

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA