Logo-Glas

PETROVO: Odluke o kreditnom zaduženju za kapitalne investicije i o prodaji placeva u turističkoj zoni “Kaluđerica”

24. Septembra 2019.

PETROVO – Opština Petrovo će u narednom periodu ući u kreditno zaduženje u iznosu do 1.346.720 maraka namijenjenih isključivo za finansiranje kapitalnih ulaganja do kraja ove i u toku naredne godine.

Planirano je da se u svakoj od sedam mjesnih zajednica ove opštine realizuju projekti koji su identifikovani kao prioritetni. Tako će, između ostalog, biti rekonstruisan most na rijeci Spreči na putu Petrovo-Orahovica te izgrađen novi na putu Porječina-Miričina. U MZ Kakmuž planirana je izgradnja objekta Doma kulture, koji će imati višestruku namjenu a planirana su i ulaganja u poboljšanje vodosnabdijevanja u Karanovcu, Sočkovcu, Petrovu i Kaluđerici. Nove stotine metara trotoara biće izgrađene u Petrovu i Kakmužu a brojni putni pravci biće asfaltirani u Karanovcu, Sočkovcu, Kakmužu, Petrovu, Porječini, Krtovi i Kaluđerici.

Kako je istaknuto na skupštinskom zasijedanju, na kom je odluku o kreditnom zaduženju podržalo svih 12 prisutnih odbornika, novim kreditnim zaduženjem opština Petrovo ne prelazi iznos od 18% od ostvarenih redovnih prihoda iz prethodne godine, koliko je zakonsko ograničenje, odnosno u narednoj godini neće preći iznos od 12,62%.

Skupština opštine je donijela Odluku o prodaji nepokretnosti u Turističkoj zoni „Kaluđerica“, u kojoj je definisano da će se putem licitacije prodavati 19 placeva za izgradnju vikend kuća, površine od 535 m2 do 934 m2, po početnoj prodajnoj cijeni od 15,14 KM po metru kvadratnom površine.

Na ovom zasijedanju donesen je Program kapitalnih ulaganja za period 2019.-2020. prema kojem će ukupno u ovoj godini za izgradnju i pribavljanje zgrada te investiciono održavanje, rekonstrukciju i adaptaciju zgrada i objekata kao i nabavku postrojenja i opreme biti obezbijeđeno 1.016.245 maraka a u 2020. godini 788.475 maraka.

U prvih šest mjeseci ove godine, kako je istaknuto u usvojenom Izvještaju o izvršenju budžeta, ukupna budžetska sredstva opštine Petrovo iznosila su 1.200.881,00 KM a ukupna budžetska potrošnja 1.182.524,00 KM, tako da je ostvaren višak prihoda u odnosu na rashode od 18.357 maraka.

Odbornici su na ovom zasijedanju donijeli Odluku o dodjeli opštinskih nagrada i priznanja kao i okvirni Program obilježavanja Krsne slave i Dana opštine. Između ostalog donesena je i Odluka o raspisivanju konkursa za izbor direktora Centra za socijalni rad te usvojen prijedlog Programa korištenja podsticajnih sredstava za proizvodnju krastavca kornišona u ovoj godini. Fudbalskim klubovima „Ozren“ Petrovo i „Zvijezda“ Kakmuž odobreni su grantovi od po 7,5 hiljada maraka.

Slađana Lazarević/GlasRegije

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA