Logo-Glas

PETROVO: Organizovana kulturno-turistička manifestacija “Ozrenska jesen”

21. Oktobra 2018.

Петрово - "Озренска јесен"- 3PETROVO
– U Petrovu je danas organizovana kulturno-turistička manifestacija “Ozrenska jesen” na kojoj je 42 izlagača predstavilo raznovrsne proizvode, od zanatskih, umjetničkih do poljoprivrednih i konditorskih.

Direktor Kulturno-turističkog i sportskog centra Petrovo Mira Maksimović rekla je novinarima da je manifestacija organizovana u okviru programa obilježavanja Miholjdana – Dana i krsne slave ove opštine.

Ona je rekla da četvrta po redu manifestacija “Ozrenska jesen” pokazuje da je Ozren jako bogat kraj, da su ljudi vrijedni domaćini i da imaju šta ponuditi.

– Na ovaj način mi prezentujemo našu opštinu u turističkom smislu ali i svakom drugom. Ovo je naša kultura življenja i mi na ovaj način prezentujemo kulturu življenja Ozrena – rekla je Maksimovićeva i navela da su, osim lokalnih, svoje proizvode ponudili i izlagači iz Doboja, Donjeg Žabara, Broda, Šamca Bijeljine.

Петрово - "Озренска јесен"- 6Vojin Nedić iz Tumara izložio je prerađene proizvode od tikve, te raznovrsne sjemenke ove zdrave namirnice, od kojih su pojedine dobre za bubrege i prostatu.

Nedić kaže da svoje sokove od tikve pravi od provjerenih vrsta, bez konzervansa i sa malo šećera.
– Sok može da traje do osam dana i drži se na hladnom mjestu – rekao je Nedić, i kaže da je se ove godine na manifestaciji predstavio i sa sokom od domaće jabuke.

Ljubiša Rakić iz Karanovca vlasnik je rasadanika cvijeća, ukrasnog grmlja i četinara i ovaj posao je profesionalno ušao iz hobija.

– Jedan ovakav rasadnik ima opravdanje u opštini Petrovo jer sve više građani uređuju svoje vrtove i balkone – rekao je Rakić i dodao da će zbog potražnje morati da proširi ponudu, ali i kvadraturu rasadnika.

Петрово - "Озренска јесен"- 4Ljubiša Raković kaže da se njegovo porodično domaćinstvo u Karanovcu bavi proizvodnjom rakije od šljive, te likera od maline, kupine i višnje.

– Prvi put smo na ovoj manifestaciji. Do sada naše proizvode smo plasirali privatno, ali zbog velike potražnje registrovaćemo se kao poljoprivredno gazdinstvo i brendirati proizvode – izjavio je Raković.

Петрово - "Озренска јесен"Spomenko Petrović iz Brezika izložio je vino od kupine koje je napravio iz vlastitog zasada, uz dodatak od divljih kupina, kao i domaće jabukovo sirće za koje je rekao da je nezasluženo zapostavljeno u domaćoj prehrani.

– Imam voćnjak od 40 dunuma pod šljivom i pravim vrhunsku rakiju za koju sam dobio i međunarodna priznanja – naveo je Petrović, koji kaže da dio šljiva i suši, jer sve treba da se iskoristi.

Jasenka Živković iz Eko-centra Ozren danas je ponudila autentičan proizvod – vino od šipka, za koje kaže da obiluje vitaminom “c” i mineralima.

Na manifestaciji se prvi put predstavio Miladin Savić iz okoline Bijeljine sa hladno cijeđenim proizvodima od kokosa, te proizvodima od lana, lješnika i ćurokota koje proizvodi u svom gazdinstvu.

Петрово - "Озренска јесен"- 2Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković rekao je da se manifestacija “Miholjsko ljeto u Petrovu” završava danas, održavanjem manifestacije “Ozrenske jeseni” na Trgu Nemanjića.

On kaže da je zadovoljan što manifestacija bilježi porast broja izlagača, koji dolaze i iz drugih krajeva.

Opština Petrovo obilježila je u petak, 12. oktobra, Miholjdan – Dan i krsnu slavu ove lokalne zajednice. Nakon svečane sjednice Skupštine opštine, slomljen je slavski kolač, a prethodno je služen parastos i položeni su vijenci na spomen-obilježjima za stradale tokom odbrambeno-otadžbinskog i prethodnih ratova.

U okviru programa održana je tradicionalna Međunarodna smotra folklora, koju organizuje Kulturno-umjetničko društvo “Milovan Gajić” iz ove opštine, a na kojoj su učestvovala društava iz Srbije, Ukrajine i Indije.

U nedjelju, 14. oktobra, održan je i tradicionalni šahovski turnir u organizaciji Šahovskog kluba “Ozren”. Obilježavanje Miholjdana počelo je 4. oktobra akcijom dobrovoljnog davanja krvi.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

DJEVOJKA DANA

VIJESTI

MIX ZONA