Logo-Glas

PETROVO: Svetosavski omladinski kamp Ozren obrazuje kroz igru i druženje

4. Avgusta 2019.

U obrazovnom smislu polaznici kampa bili su u prilici da se upoznaju sa mnogim važnim kulturološkim temama koje nisu predmet redovnih školskih planova i programa.

Blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa zvorničko-tuzlanskog g. Fotija, od 13. jula do 3. avgusta, održan je 5. Svetosavski omladinski kamp u manastiru Svetoga Nikolaja na Ozrenu.

Održavanje kampa su podržali: Misijski fond Eparhije zvorničko – tuzlanske, Katihetski odbor, organizacija „World Vision“, Opština Petrovo i Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

– Pažnja je bila posvećena i ekološkom obrazovanju, važnosti zaštite i očuvanja prirode, kao i tome da se kroz umjetničke radionice pospješi kreativnost kod učesnika. Takođe, unaprijeđene su sposobnosti da o određenim vjerskim i društvenim fenomenima razgovaraju sa objektivnog stanovišta – rekao je teolog i jedan od predavača u ovom kampu, Bojan Jokanović.

U toku slobodnog vremena polaznici su imali priliku da vrijeme provedu baveći se sportom, igrajući društvene igre, gledajući dokumentarne filmove, upoznavajući se sa istorijskim i kulturnim blagom Ozrena. Za polaznike kampa organizovani su i pedagoški izleti.

– Posebno je važno istaći da će pored svojih individualnih napredaka i izvijesnog stepena osamostaljivanja uspjeti da izgrade timski duh, te da sve zadatke rješavaju kao grupa uvažavajući kvalitete i osobenosti pojedinca – rekao je Jokanović.
Jedan od ciljeva kampa bio je i da se obrade prvenstveno biblijske, istorijske i liturgijske teme.

– U biblijskim temama bavili smo se obradom Starozavjetnih događaja i važnih istorijskih ličnosti tog perioda: David i Golijat, car Solomon, patrijarh Josif, prorok Jona. Iz istorijskih radionica obrađivali su se događaji i ličnosti koji su u vezi sa manastirom Ozren i najvažnije ličnosti iz crkvene i narodne istorije. Liturgijske radionice se obrađuju na praktičan način kroz učešće na bogosluženjima. Takođe, ove radionice pratili su i dokumentarni filmovi koji obrađuju pomenute teme – dodao je on.

Kroz pedagoške izlete organizovana je posjeta gradovima, kulturnim i sakralnim objektima, muzejima, tvrđavama. Djeca su bila u prilici bliže se upoznati sa istorijom Ozrena, bogatom istorijom manastira, običajima kraja i kulturnim dobrima kraja.

– Pored gorenavedenih biblijskih, istorijskih i liturgijskih radionica, organizovane su i radionice iz oblasti vajarstva, umjetničke fotografije, umjetničke radionice, kaligrafske radionice, muzičke radionice, djeca su imala priliku da učestvuju u izviđačkim sportskim radionicama – objasnio je.

Odličan program za školarce

U kampu, u dvije sedmodnevne smjene boravilo je oko 50 polaznika uzrasta od 12 do 15 godina iz Prnjavora, Petrova, Bratunca, Srebrenice, Teslića, Doboja, Brčko distrikta, Zvornika, Ugljevika i Bijeljine. Kamp se održava u Konaku Svetog kralja Dragutina, renoviranom i adaptiranom odmaralištu manastira Ozren, gdje su polaznicima, pored odličnog smještaja u neposrednoj blizini manastira, na raspolaganju brojni sportski sadržaji, televizija, internet ali i odlična domaća kuhinja.

(IZVOR: Srpskainfo)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA