Logo-Glas

Počela izrada jedinstvene evidencije nekretnina

11. Januara 2016.

Модрича - Рајко Божић

MODRIČA
– U Modriči je, izlaganjem na javni uvid podataka o nepokretnostima i utvrđivanjem prava na nepokretnosti za katastarsku opštinu Modriča, počela izrada Jedinstvene evidencije nekretnina, predviđene Zakonom o nepokretnostima, premjeru i katastru Republike Srpske.

Predstavnik Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove područne jedinice Modriča Rajko Božić izjavio je da će neposredno izlaganje posjednicima, odnosno vlasnicima nepokretnosti, vršiti šest komisija koje je formirala Uprava.

– Komisija će svakom pravnom i fizičkom licu za koje su prikupljeni podaci i adrese, a za čije se nepokretnosti vrši izlaganje, dostaviti poziv sa uputstvom o ispravama koje lica treba da prilože kao dokaz o pravima na nepokretnosti – rekao je Božić.

On je naglasio da je opština Modriča podijeljena na 25 katastarskih opština od kojih će javni uvid prvo biti obavljen u katastarskoj opštini Modriča, u kojoj je evidentirano oko 5.000 posjednika i vlasnika više od 12.000 parcela, uglavnom gradskog građevinskog zemljišta.

Božić je napomenuo da je, prema tempu koji je normiran za ove poslove, rok za završetak javnog uvida u katastarske opštine Modriča jun sljedeće godine.

– Priprema za izradu Jedinstvene evidencije nekretnina, odnosno primjena Zakona o nepokretnostima, premjeru i katastru Republike Srpske, počele su prije dvije godine – istakao je Božić i pojasnio da će se u postupku izrade Jedinstvene evidencije nekretnina, koji će u Srpskoj trajati pet godina, objediniti zemljišna knjiga formirana krajem 19. vijeka i dosadašnji katastar.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA