Logo-Glas

Počela prinudna naplata dugova: Dobojska bolnica dužna 25,5 miliona KM, UKC preko 50 miliona

14. Marta 2019.

bolnicaPoreska uprava RS-a počela je sa prinudnom naplatom poreza i doprinosa od zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj čiji ukupan dug premašuje 210 miliona maraka, piše Capital.

Dug Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS i devet bolnica na kraju januara ove godine premašio je 170 miliona KM, dok su dospjele, neizmirene obaveze domova zdravlja gotovo 41 milion KM, prenosi Faktor.

Poreska uprava RS-a dostavila je odgovore na zastupnička pitanja o dugovanjima nekoliko bolnica i svih domova zdravlja na kraju prošle godine u RS-u, ali se iz njihovog najnovijeg izvještaja vidi da su zdravstvene ustanove i u ovoj godini nastavile da gomilaju dugove.

Ubjedljivo najveći poreski dužnik je Univerzitetski klinički centar RS koji je na kraju januara ove godine imao 57,7 miliona KM duga, a slijede ga Bolnica Istočno Sarajevo sa 30 miliona, dobojska bolnica “Sveti apostol Luka” sa 25,5 miliona te Univerzitetska bolnica Foča sa 20,6 miliona KM. Domovi zdravlja, njih 54, na kraju prošle godine su dugovali  40,9 miliona KM, a među najvećim dužnicima su domovi zdravlja u Trebinju, Foči i Bileći.

Međutim, iz odgovora PURS vidljivo je da zdravstvene ustanove nisu poštovale rješenja Ministarstva finansija RS-a o odgođenom plaćanju te da i po tom osnovu imaju neizmirene obaveze.
(IZVOR: Capital/Faktor)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

DJEVOJKA DANA

VIJESTI

MIX ZONA