Logo-Glas

Počeo regionalni kongres mladih geografičara

2. Aprila 2015.

regionalni kongres geografičaraMODRIČA – U Sportsko-rekreacionom centru “Riječani” kod Modriče sinoć je počeo “Euromed regionalni kongres /EMRC/ Modriča 2015”, koji je okupio studente i mlade geografičare iz 17 evropskih zemalja.

Dragana Vujinović, predsjednik Evropske geografske asocijacije /EGEA/ u Banjaluci koja je organizator skupa, rekla je da je kongres posvećen ruralnom turizmu – odnosno faktorima koji utiču na razvoj ruralnog turizma, prednostima i nedostacima ovog vida turizma u svijetu.

– U okviru kongresa, koji će trajati pet dana, biće održano nekoliko radionica i stručnih predavanja, a programom su predviđene i posjete sjedištu EGEA u Banjaluci, Etno-selu `Stanišići` u Bijeljini i manastiru Duga NJiva kod Modriče – navela je Vujinovićeva.

Kongresu prisustvuje 70 studenata i mladih geografa iz 50 gradova, i to iz Španije, Francuske, Italije, Norveške, Finske, Holandije, Švajcarske, Njemačke, Austrije, Mađarske, Rumunije, Češke, Turske, Slovenije, Hrvatske, Srbije i domaćini, studenti banjalučkog Prirodno-matematičkog fakulteta.

Svečanom otvaranju kongresa prisustvovao je načelnik Modriče Mladen Krekić sa saradnicima.

– Modriča će narednih pet dana biti centar Evrope – rekao je Krekić, obraćajući se učesnicima kongresa, brojnim gostima i članovima Kulturno-umjetničkog društva “Posavina” iz Gornje Crkvine kod Šamca.

Član Organizacionog odbora kongresa Milorad Božić rekao je da će članovi EGEA Banjaluka tokom kongresa nastojati da približe učesnicima tradiciju i kulturu naroda Republike Srpske, kao i njene turističke potencijale.

Božić je istakao da Srpska ima potencijal za ruralni turizam, kome se mora posvetiti veća pažnja, kao i ozbiljnije predstavljanje u zemlji iz izvan granica BiH.

Student geografije iz Holandije Vendi Vuds rekla je da je oduševljena pjesmom i igrom kojom je počeo kongres.

– Želim da upoznam ovaj dio starog kontineta – Evrope – rekla je Vudsova i istakla da studente i mlade geografe iz Republike Srpske članstvo u EGEA asocijaciji približava Evropi i Evropu približava BiH, iako ova zemlja nije članica EU.

EGEA Banjaluka osnovana je prije dvije godine u okviru Unije studenata Prirodno-matematičkog fakulteta banjalučkog Univerziteta.

Regionalna EGEA Euromed asocijacija osnovana je 1987. godine. Sjedište asocijacije, koja okuplja studente geografije i mlade geografičare iz 80 evropskih univerziteta je u Holandiji.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA