Logo-Glas

Počeo sa radom Centar za dijalizu u Doboju

1. Oktobra 2014.

Centar za dijalizu DobojDOBOJ – Oko 75 dijaliznih pacijenata sa dobojske regije od danas su ponovo započeli tretman u Frezenijusovom dijaliznom centru u Doboju, koji je u potpunosti rekonstruisan nakon majskih poplava.

Načelnik Centra za hemodijalizu u Doboju Gordana Žole rekla je da tretman trenutno prima 75 bolesnika, a ostali se  očekuju od  ponedjeljka. Centar pruža usluge za oko 122 pacijenta.

Direktor  “Frezenijus medikal ker” Sanja Kozlik rekla je za Srnu da su tokom poplave, dobojskim pacijentima tretmani dijalize bili  obezbijeđeni u Frezenijusovim dijaliznim centrima u Banjaluci, Laktašima, Gradišci, Istočnom Sarajevu, Brčkom i dijaliznom centru u okviru bolnice u Tešnju.

Kozlikova je navela da još nema podatke  o ukupnom iznosu sanacije objekta, dodavši da je  Centar  u potpunosti osposobljen, građevinski rekonstruisan, zidovi srušeni, dignuti podovi i stolarija, dopremljena nova oprema i ležajevi.

Predsjednik Udruženja dijaliziranih pacijenata regije Doboj Dragana Gligorić  istakla je da rad hemodijaliznog centra u Doboju bolesnicima omogućava lakši i kvalitetniji život.

On je istakla da Udruženje i dalje insistira da bude formirana zvanična lista bolesnih na nivou BiH kako bi mogli ući u sistem Evrotlansplanta.

– Želimo da u Republici Srpskoj ostvarujemo ista prava  na osnovu tjelesnih oštećenja, kao u Federaciji BiH, te zemljama u regionu – poručila je Gligorićeva.

Centar za dijalizu u Doboju posjeduje dnevni kapacitet za 230 pacijenata, a sadašnje potrebe su oko 122 korisnika koji dolaze iz Doboja, Teslića, Dervente i Petrova.

Prostorije centra su tokom majskih poplava u Doboju bile potpuno pod vodom.

Izgradnju i opremanje Centra površine 1.200 metara kvadratnih finansirala je njemačka kompanija “Frezenijus”. Riječ je o investiciji od pet miliona KM.

(IZVOR: Nezavisne/SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA