Logo-Glas

Poginuo u označenom minskom polju

2. Septembra 2014.

Pazi mineŠAMAC – Joso Špionjak /48/ iz zaseoka Ljeskovac kod Grebnica u Posavskom kantonu poginuo je od eksplozije mine dok je sjekao drva u blizini linije razgraničenja sa opštinom Šamac u Republici Srpskoj, a njegov sin Mato Špionjak /18/ lakše je ranjen.

Vođa Tima Federalne uprave Civilne zaštite za Posavski kanton Mehmedalija Kurtalić rekao je da je Špionjak poginuo juče popodne kada je išao da siječe drva sa sinom i komšijom, koji je o ovom slučaju obavijestio porodicu i nadležne službe.

– Mi smo došli odmah na lice mjesta napravili pristupni put, pronašli minu koja je eksplodirala i pored nje još jednu minu. Kolege iz policije napravile su uviđaj, a porodica je izvukla tijelo – rekao je Kurtalić.

On je istakao da je lokalitet na kojem je nastradao Špionjak bio označen kao minsko polje.

– Sve je bilo označeno kočevima visokim metar i po, žicom i znacima koji ukazuju na prisustvo mina. Mještani to znaju – dodao je Kurtalić.

Referent za izviđanje u Centru za uklanjanje mina Filip Filipović istakao je da je evidentno da se nesreća dogodila na rizičnoj površini.

– Na području Grebnica, Brvnika i Ljeskovca brojna su upozoravanja zbog mina, međutim mi ne možemo spriječiti stanovništvo da silom prilika idu po ogrevno drvo. Apelujem da ne ulaze na rizične površine za koje znaju da su minirane – rekao je Filipović.

Koordinatori Civilne zaštite za deminiranje u opštinama Šamac Milan Blagojević i Domaljevac Miroslav Lucić kažu da su ove opštine sačinile zajednički projekat za deminiranje područja na kome se juče desila nesreća.

Taj projekat je na listi prioriteta, a prošle godine su dio ovog područja deminirali timovi Norveške narodne pomoći, dok se nastavak deminiranja očekuje u narednom periodu.

(IZVOR: Nezavisne/SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA