Logo-Glas

Politički pritisci na Grad Doboj ne jenjavaju

6. Decembra 2017.

7DOBOJ
– Zbog učestalih tužbi na Grad Doboj, koje su uglavnom neosnovane, lokalni parlament će se u narednom periodu baviti upravo tim pitanjima, u cilju da sačuva vlastitu imovinu, zaštiti svoje građane, i ne podlegne političkim pritiscima koji su godinama uprti u ovu lokalnu zajednicu.

U Doboju je održana sjednica Kolegijuma gradonačelnika na kojoj je razgovarano o važnijim tačkama o kojima će se raspravljati na skupštinskom zasjedanju, 14. decembra, te narednim sjednicama.

Gradonačelnik Obren Petrović izvojio je četiri tačke o kojima će se lokalni parlament u narednom periodu izjašnjavati. Jedna od njih se odnosi na sporni poslovni prostor u Ćuprijskoj ulici, koji navodno pripada kompaniji Večernje novosti , a koji je , prema pisanju pojedinih medija Grad Doboj prodao, nakon što ga je u RUGIP-u nezakonito upisao na sebe.

Petrović je poručio da je u Doboju prisutna najezda otimanja poslovnih prostora, ali državnih tj. gradskih, a ne kako to određene mediji plasiraju javnosti, da Grad Doboj prisvaja sebi tuđu imovinu i istu prodaje trećem licu.On je rekao da ova lokalna zajednica trpi veliki politički pritisak, da je uskraćena za mnoge naknade, ali da uprkos tim barijerama njeno rukovodstvo neće nijemo posmatrati da joj se imovina uzima, te bez osnova nameću krivična djela.

–Iako imamo zakon o prodaji prostora kao i revizorski izvještaj po kojem se svi prostori, stambene jedinice , zemljište , moraju uknjižiti na imovinu Grada, nad nama se vrši pritisak koji je suprotan svim tim zakonima, ne mogu nikako da zaključim zbog čega bi mi bili kriminalci koji imovinu koja je u posjedu lokalne zajednice knjižimo na Grad, koji pritom nema nikakvog interesa da uzima tuđu zemlju ili prostor!? U Banja Luci imate krivičnu prijavu za one koji nisu štitili imovinu tog grada, a ovdje, u Doboju imate krivičnu prijavu za one koji štite imovinu, pa de jednom da se utvrdi isti aršim za sve opštine i gradove – istakao je Petrović.
Poslovni prostor prodat je fizičkom licu iz Doboja, nakon čega je preduzeće Večernje novosti optužilo Grad da ga je nezakonito prodao. Sporni prostor u knjigama se vodi kao prostor pod brojem 11, dok se dokumentacija na koju se kompanija Novosti poziva odnosi na prostor broj 6, što znači da se radi o dva različita poslovna prostora, kojima se ne poklapa čak ni kvadratura.

Kako u Gradskoj upravi navode, ispostavilo se da je tokom godina sporni poslovni prostor bio predmet nezakonitih kupoprodaja od strane nekadašnje samoupravne interesne zajednice stanovanja i preduzeća Oslobođenja iz Sarajeva te dobojskog preduzeća Dobojinvest .

– Kada smo tražili podatke iz katastra, shvatili smo da je prostor pod br. 6 uknjižen nezakonito, vidljivo je da je tadašnje rukovodstvo Dobojinvesta napravilo krivično djelo jer kupoprodajni ugovor nisu potpisale iste stranke, tada je bilo Oslobođenje Sarajevo, a sada se radi o potpuno novoj firmi „Večernje novosti „ iz Banjaluke, drugo Dobojinvest nije imao ovašćenje da ovjeri ugovor u ime Grada , slijedom svih tih događaja tj. kada smo utvrdili te nepravilnsoti, podnijeli smo krivičnu prijavu protiv tih preduzeća i zahtjev za ništavost tog ugovora – kazao je Marić.

Upravo zbog toga, što sva gradska imovina nije bila uknjižena na Grad, što je zakonska obaveza, Grad Doboj je od Službe za reviziju 2013.godine dobio pozitivno mišljenje s rezervom. Nakon toga je formirana komisija koja popisuje takvu imovinu, a posao bi trebao biti završen do kraja godine. U skladu za zakonom o prodaji poslovnih prostora i garaža lokalne samouprave su dužne takvu imovinu da prodaju, u skladu sa Uredbom koju je donijela Vlada RS, po tržišnoj cijeni. Konačnu odluku o spornom poslovnom prostoru u Ćuprijskoj ulici donijeće Sud.

Pored ovog, dobojski odbornici će se na narednim Skupštinama baviti još mnogim pitanjima koja su, kako gradonačelnik kaže, ispolitizovana , i koja predstavljaju pritisak na ovu lokalnu zajednicu. Neka od njih su :

-Izmirivanje kredita grada Doboja za opštinu Stanari,

-Tužba preduzeća „Saša trade“ protiv Grada za štetu u poplavi,

-Tužba poljoprivredne zadruge „Bosnakop“ protiv Grada.

2-1

4-1

5

6
(IZVOR: RTV Doboj)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA