Logo-Glas

Ponovno brojanje glasova na 52 biračka mjesta

21. Oktobra 2016.

izbori

SARAJEVO
– Centralna izborna komisija /CIK/ BiH danas je usvojila zahtjeve za ponavljanje brojanja glasova sa oktobarskih lokalnih izbora na 52 biračka mjesta.

Ponovno brojanje glasova počeće sutra u 15.00 časova u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu, o čemu će politički subjekti i posmatrači biti obaviješteni kako bi mogli da prisustvuju brojanju.

Kao neosnovane, nepotpune ili jer ih je podnijelo neovlašteno lice, CIK je odbacio veći broj prigovora i zahtjeva za ponovno brojanje, te nekoliko inicijativa za poništavanje izbora, koje su ocijenjene kao nedozvoljene.

Među inicijativama za poništenje izbora jeste i inicijativa Koalicije “Bijeljina pobjeđuje” koja se odnosi na ovaj grad, kao i inicijativa SNSD-a za poništenje izbora u Doboju.

Na sjednici u Sarajevu rečeno je da je CIK-u BiH stigao i jedan broj neblagovremenih zahtjeva za ponovljeno brojanje.

Prema nepotpunim podacima, CIK BiH obradio je oko 250 zahtjeva za ponovljeno brojanje, a izvjestan broj još je u radu.

Članovi CIK-a nisu se uspjeli usaglasiti u vezi sa rješenjem o zahtjevima za poništenje izbora i odluke Komisije od 17. oktobra o utvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora.

Član Komisije Branko Petrić smatrao je da set žalbi za poništenje treba proglasiti nedozvoljenim i odbaciti, dok je njegov kolega Suad Arnautović zastupao mišljenje da se političkim subjektima, biračima i pojedincima ne smije onemogućiti pravo žalbe Sudu BiH.

– Sud BiH je taj koji kontroliše rad CIK-a – rekao je Arnautović i dodao da je nadležnost Suda da donosi odluke po žalbama na odluke Komisije.

On je ocijenio da ova pravna začkoljica ima veze sa Srebrenicom, ali nije želio da komentariše da li je u vezi sa žalbom advokata Nedima Ademovića koja se odnosi na izbore u ovoj lokalnoj zajednici.

Član Komisije Irena Hadžiabdić rekla je novinarima da se ne može spriječiti ulaganje žalbi i da je najbolje da se o svemu izjasni Sud BiH.

– Kad imamo različito mišljenje, najbolje je da se o svemu izjasni sud. Dobro je da neko kontroliše rad CIK-a – zaključila je Hadžiabdićeva.

(IZVOR: SRNA)

Čitajte još

NAJTRAŽENIJE ZANATLIJE: Broj izdatih radnih dozvola za Sloveniju skoči... // Lane su građanima Bosne i Hercegovine izdate 9.923 dozvole za rad u Sloveniji, što je u poređenju sa 2013. godinom više za čak 15 puta. ...
Sunčano i toplije, temperatura do 34 // BANJALUKA - Danas se u BiH očekuje sunčano vrijeme. U Bosni više oblačnosti ujutro, zatim se očekuje smanjenje oblačnosti. Najniža jutar...
BLOKIRANE PARE OD AKCIZA: “Autoputevi Republike Srpske” vratili ratu k... // Poreski obveznici su direktno iz budžeta RS platili ratu kredita od 11,9 miliona evra jer je “Autoputevima Republike Srpske” blokiran nov...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nPROČITAJ HOROSKOP

PROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

sexy-soccer-underboob-361

VIJESTI

MIX ZONA