Logo-Glas

Porez na nepokretnost izazvao polemiku u Skupštini grada

18. Novembra 2014.

Odbornici Skupština opštine DobojDOBOJ – Prema nacrtu odluke poreska stopa za oporezivanje nepokretnosti na području grada Doboja u sljedećoj godini bi trebala biti na nivou ovogodišnje – 0,25%.

Međutim pojedinci smatraju da poreska stopa u 2015. godini na dobojskom području ne bi trebalo da bude veća od 0,10%. Ev

Pojedini odbornici kao i predstavnici mjesnih zajednica smatraju da stopa za oporezivanje nepokretnosti u sljedećoj godini, na području grada Doboja, treba da bude manja od 0,25 odsto, koliko je predviđeno u nacrtu Odluke. Prema njihovom mišljenju, ne bi trebalo da iznosi više od 0, 10 odsto.Dodaju i da bi bilo realno da se socijalno ugroženi oslobode od plaćanja ovog poreza.

– Iz razloga što je grad Doboj preživo elementarne nepogode. U ovom gradu nisu ugorženi samo oni koji su poplavljeni. Ovdje su ugorženi svi, i smatram da stopa ne bi smjela biti veća od 0,10% – rekao je Nenad Jevtić, odbornik SNSD u Skupštini grada Doboja.

Osim kritike za visoko oporezivanje Dobojlija na imovinu, Nermina Mujić iz SDP-a uputila je primjedbu i na malu zainteresovanost, kako odbornika skupštine grada tako i predstavnika Mjesnih zajednica za ovu temu.

– Nije tačno da javne rasprave ne mogu uticati na poresku stopu, ne mogu građani sugerisati na tome ili privredni subjekti. Mi smo prošle godine imali jako dobru, konstruktivnu javnu raspravu po pitanju ove teme, gdje je prijedlog bio 0,35% u Nacrtu Odluke , međutim na kraju je sve uobzireno i donesena odluka od 0,25 – istakla je Mujićeva.

Doboj je poznat kao neslavan rekorder kada je u pitanju visina poreske stope za nepokretnu imovinu.Prošle godine stopa na oporezivanje za nepokretnosti u ovom gradu iznosila je maksimalnih od 0,5% dok je 2012. godine ova loklana zajednica imala najmanju poresku stopu u visini od 0,06%. Za ovu godinu poreska stopa na nepokretnosti iznosi 0,25%.

– Na nivou 2014.godine ukupno zaduženje po toj stopi poreza je 1.550.000 maraka za čitavu godinu, s tim što u narednoj godini možemo sigurno do čekujemo naplatu prihoda iz 2014, jer kasno su računi za 2014. godinu podijeljeni – kazao je Miroslav Kršić, načelnik Odjeljenja za finansije grada Doboja.

U lokalnoj zajednici uvjeravaju da će svi prijedlozi i sugestije po ovom pitanju uzeti u razmatranje prilikom konačnog prijedloga Odluke o utvrđivanju poreske stope za sljedeću godinu. Na posljednjoj sjednici Skupštine grada je donesena odluka da građani koji su pretrpjeli štetu u poplavama budu oslobođeni od plaćanja poreza za nepokretnosti 2014. godinu.

(IZVOR: SrpskaCafe)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA