Logo-Glas

POSLJEDICE NEVREMENA U DERVENTI: Šteta oko 600 hiljada KM

2. Septembra 2015.

unis štetaDERVENTA – Manje od mjesec dana nakon olujnog nevremena koje je početkom avgusta poharalo Derventu Opštinska komisija za popis i procjenu šteta je objavila iznose štete prouzrokovane tom elementarnom nepogodom.

Nakon evidentiranja oštećenih subjekata, pristupilo se izračunavanju konačnih iznosa, prema posebnom Uputstvu o jedinstvenoj metodologiji za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

Komisija je utvrdila da je oštećeno 268 objekata, te da je ukupna šteta 592.235 KM. Najveći dio oštećenih objekata odnosi se na kuće, kojih je stradalo 148, a na kojima je utvrđena šteta od oko 138 500 KM, čemu treba ubrojati i preko 22 hiljade maraka na pomoćnim objektima. Oštećeno je i petnaest stanova na kojima je pričinjena šteta, uglavnom nastala kao posljedica prokošnjavanja, od oko 7 700 KM. Oštećeno je i dvanaest zajednica etažnih vlasnika sa ukupno 16,5 hiljada maraka štete.

Na 37 poljoprivrednih jedinica iznos štete je procijenjen na više od 31 hiljadu maraka, dok je na sedam javnih ustanova pričinjeno gotovo 25 000 KM štete. Najveću ukupnu štetu pretrpjelo je petnaest privrednih subjekata, i to u iznosu većem od 340 000 KM, od čega najviše u Unisu, oko 180 hiljada. Međutim, treba istaći da su oni svoje procjene vršili sami, internim komisijama.

Samim tim najveća šteta je nastala u Industrijskoj zoni, dok je privatna imovina najviše nastradala u Mjesnoj zajednici Kostreš. U tom dijelu derventske opštine oštećeno je 50 domaćinstava, od toga 44 porodične kuće sa ukupnom štetom od 123,5 hiljade maraka. Na tom području u nekoliko slučajeva je porušen kompletan krov, a na jednom objektu i čitavo potkrovlje.

Od javnih ustanova, najveća oštećenja su imale škole: SŠC „Mihajlo Pupin“ (12 131 KM), Stručna i tehnička škola za radnička zanimanja (7, 489 KM) i OŠ “19. april” (959 KM).

Da podsjetimo, nakon olujnog nevremena koje je Derventu poharalo 2. avgusta, formirana je Opštinska komisija za procjenu štete, koja se sastoji od četiri potkomisije i to za za subjekte čiji je osnivač opština, za procjenu štete u Kostrešu, za štetu u ostatku opštine i komisiju za konačan obračun.

(IZVOR/FOTO: DerventaCafe/B.N.)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA