Logo-Glas

Potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava

1. Decembra 2014.

miličević-teslićTESLIĆ – Nakon sprovedenog javnog konkursa, osam opština i jedno javno preduzeće potpisali su sa Investiciono-razvojnom bankom Republike Srpske (IRBRS) ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj.

Opština Teslić konkurisala je sa Projektom “Podrška razvoju ruralnog područja opštine Teslić” ukupne vrijednosti 65.000KM ,od čega je grant 52.000 KM a 13.000 KM učešće Opštine Teslić. Projekat je odobren za finansiranje iz sredstava Finansijskog mehanizma za finansiranje integrisanog i održivog lokalnog razvoja u RS .

Opština Teslić će ovim projektom obezbijediti dvije sušare za šlјivu i jabuku kao i prateću opremu za pripremu voća za sušenje, čime će stvoriti tehničke pretpostavke za razvoj polјoprivredne proizvodnje i dodanu vrijednost proizvodnji voća na području ove opštine.

Obezbijediti će se sadni materijal za minimalno osam novih polјoprivrednih proizvođača, kao i dati mogućnost dosadašnjim proizvođačima voća da koriste sušare za voće .

Dodatno, očekuje se zaposlenje dva lica na procesu sušenja. Partner Opštini Teslić je udruženje polјoprivednih proizvođača “Polјotes” Teslić, a ukupno trajanje projekta je osam mjeseci.

Finansijski mehanizam je zajednička inicijativa Ministarstva finansija Republike Srpske, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Vlade Švajcarske, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Investiciono-razvojne banke Republike Srpske. Finansijski mehanizam uspostavlјen je kako bi pružio podršku realizaciji prioriteta utvrđenih strategijama razvoja jedinica lokalne samouprave i na taj način doprinio jačanju javnih usluga i ruralnog razvoja u Republici Srpskoj.

Sredstva u okviru Finansijskog mehanizma obezbijedila je Vlada Švajcarske, putem UNDP, i Vlada Republike Srpske, putem Ministarstva finansija Republike Srpske.

Po osnovu javnog poziva pristiglo je ukupno 48 projektnih aplikacija. Uslove i kriterijume administrativne provjere zadovolјilo je 11 dostavlјenih projektnih prijedloga. Nakon evaluacije projektni odbor je jednoglasno donio odluku prema kojoj je prihvatlјivo 10 projekata. 

(IZVOR: Opština Teslić)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA