Logo-Glas

Potvrđena optužnica za zločine u Tesliću

28. Novembra 2014.

Sud BiH i Tužilaštvo BiHTESLIĆ – Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv pet osoba za zločine počinjene 1992. godine na području Teslića.

Optužnicom se Dragan Marjanović, Saša Gavranović, Vitomir Dević, Zoran Šljuk i Darijo Slavuljica terete za ubistva bošnjačkih civila u junu 1992. godine na planini Borje.

Iz Tužilaštva BiH prethodno je saopšteno da je riječ o istrazi koja je proslijeđena iz Haškog tribunala pod nazivom “Miće”, prenosi Birn.

Nakon potvrđivanja optužnice, Tužilaštvo BiH je predložilo da se ukine pritvor optuženima Gavranoviću, Deviću i Šljuku, te da im se umjesto toga odrede mjere zabrane napuštanja mjesta boravka, a da se Marjanoviću i Slavuljici produže mjere zabrane.

– Tužilaštvo smatra da ne postoje razlozi da se produžava pritvor u ovoj fazi i nalazi da su predložene mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta najpogodnije za optužene, te da neće u bitnom ograničiti njihovo kretanje – rekao je tužilac Mirza Hukeljić.

Branioci Gavranovića i Šljuka nisu se protivili određivanju mjera zabrane, dok je Devićev branilac navela da “u ovoj fazi nema potrebe ni za takvim mjerama”.

Marjanovićev advokat Milan Romanić je rekao da se protivi produženju mjera zabrane s obzirom da je njegov klijent već pokazao “da se rigorozno pridržava mjera”.

Optužnicu je podiglo Tužilaštvo BiH, a Sud BiH je potvrdio juče.

(IZVOR:Teslicdanas/SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA