Logo-Glas

POZNATI ŠAMČANI: Od političara do sportista, umjetnika i heroja

17. Maja 2015.

poznatisamcaniŠAMAC – Stanovnici Šamca mogu se pohvaliti velikim brojem poznatih ličnosti koje vuku korijene iz ove opštine. Za neke ste vjerovatno znali da su iz Šamca, ali sigurno niste znali da su svi ovi ljudi koje ćemo pomenuti Šamčani.

POLITIČKI LIDERI

Za oči prvo “zapadaju” tri politička lidera sa prostora BiH i Srbije, a sva trojica nisu više među živima. Riječ je o Aliji Izetbegoviću, Sulejmanu Tihiću i Zoranu Đinđiću.

Alija Izetbegović, osnivač Stranke demokratske akcije i nekadašnji bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine rođen je u Šamcu 8. avgusta 1925. godine. Sulejman Tihić, nekada predsjednik SDA koju je osnovao Izetbegović i takođe bošanjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine takođe vuče korijene iz Šamca u kojem je rođen 26. novembra 1951. godine.

U Šamcu je rođen i Zoran Đinđić (1. avgust 1952. godine), dugogodišnji predsjednik Demokratske stranke koji je obavljao funkcije gradonačelnika Beograda i predsjednika Vlade Republike Srbije. Na poziciji predsjednika Vlade Srbije bio je do 12. marta 2003. godine kada je izvršen atentat na njega.

UMJETNICI

Među poznatim Šamčanima je i nekoliko umjetnika.

Najpoznatiji domaćoj javnosti je velikan jugoslovenskog i srpskog glumišta rođen 9. avgusta 1922. godine Predrag Tasovac. Pored pozorišta glumio je i u mnogim TV serijama, televizijskim dramama i filmovima, među kojima su “Marš na Drinu”, “Pozorište u kući”, “Povratak otpisanih”, “Laf u srcu”, “Lude godine”, “Tesna koža”, “Sivi dom”, “Srećni ljudi”, “Bure baruta” i mnoga druga ostvarenja. Preminuo je 22. septembra 2010. godine. Predragov sin Ivan Tasovac pijanista je i bivši direktor Beogradske filharmonije, a trenutno ministar kulture i informisanja Republike Srbije.

Svetozar Pisarević, poznati operski pjevač rođen je u Šamcu 25. decembra 1885. godine. Nastupao je u Beogradskoj, Ljubljanskoj i Zagrebačkoj operi. Bio je vrlo cijenjen na tadašnjoj muzičkoj sceni Jugoslavije, a u nekrologu dr. Miloja Milojevića, koji je objavila Politika, napisano je da je “Svetozar Pisarević bio krupna ličnost našeg umjetničkog života”, te da je “imao bas na vanrednoj visini”.

Treba pomenuti i Miroslava Tovirca, muzičara i člana benda Jam Innovation u kojem svira bas gitaru. Član benda Jam Innovation je i Bojana Stamenov, ovogodišnja predstavnica Srbije na Evrosongu, a ne smijemo izostaviti ni Dinu Fahrudina Avdibegovića, bosanskohercegovačkog pjesnika i pisca koji trenutno radi i živi u Danskoj.

SPORTISTI

Šamac ima svoje predstavnike i u svijetu sporta. Na “listi” su tri fudbalska asa koja su igrala za vrijeme bivše Jugoslavije.

Srebrenko Repčić je poznti fudbaler koji je igrao za Sarajevo i beogradsku Crvenu zvezdu, a karijeru je završio u Turskoj i Belgiji. U Sarajevu je četiri sezone bio najbolji strijelac, a stariji navijači Crvene zvezde pamte sezonu 1979/80 i duel Kupa UEFA protiv minhenskog Bajerna. Nakon poraza u Minhenu (2:0), Beograđani su na Marakani u 50. minutu utakmice imali vođstvo od 3:0. Strijelac dva gola bio je Repčić, a jedan pogodak postigao je Vladimir Petrović “Pižon”. Ipak, Bajern je do kraja utakmice postigao dva gola i eliminisao Beograđane. Repčić je takođe bio član reprezentacije Jugoslavije koja je nastupala na Olimpijskim igrama 1980. godine. Zanimljivo je da je Repčić u manje uspješnoj, trenerskoj karijeri u francuskom Leavaloisu trenirao Didjea Drogbu koji je počinjao svoj uspon u fudbalskom svijetu.
Repčića pamte Delije, a Grobari Iliju Katića. Nakon nastupa za šamački Borac prelazi u drugoligaša Slavoniju iz Osijeka, nakon čega 1967. godine zadužuje opremu beogradskog Partizana, a ubzro oblači i dres jugoslovenske reprezentacije za koju je upisao desetak nastupa. Sedamdesetih godina karijeru nastavlja u švicarskom prvoligašu Cirihu. Bio je najbolji strijelac švicarske prve lige i proglašen najboljim stranim fudbalerom u toj državi. Izabran je za počasnog građanina Ciriha i dobio je zlatni ključ grada. Nakon toga je nastupao u španskom prvoligašu Real Betisu iz Sevilje, a karijeru je završio u Lithenštajnu gdje je započeo sa trenerskim poslom.

Stariji navijači Partizana sjećaju se i Steve Tomaševića koji je igrao u jednoj od najuspješnijih generacija crno-bijelih koja je u sezoni 1978/79 osvojila titulu prvaka Jugoslavije oborivši sve dotadašnje rekorde.

Teba pomenuti i Predraga Nikolića (11. septembar 1960. godine), šahovskog velemajstora koji je rođen u Šamcu. Među mnogobrojnim priznanjima su i ona namijenjena prvaku Jugoslavije, BiH, Holandije, ali i medalje sa šahovskih olimpijada i evropskih prvenstava.

NARODNI HEROJ

Na našu “listu” moramo uvrstiti i Mitra Trifunovića “Uču” rođenog 1880. godine u Brvniku kod Šamca. “Učo” je poznat kao narodni heroj, što je ozvaničeno i ukazom predsjednika FNRJ Josipa Broza Tita 27. novembra 1953. godine, a to “zvanje” stekao je kao učesnik Oktobarske revolucije i jedna od najistaknutijih ličnosti radničkog pokreta u Kraljevini Jugoslaviji. Strijeljan je novembra 1941. godine u logoru Jasenovac. Po njemu nosi ime jedna ulica u beogradskom naselju Borča.
Komentari

9 Responses to POZNATI ŠAMČANI: Od političara do sportista, umjetnika i heroja

 • I ovaj je nas, i ima njih jos mnogo a i Milica Andric je nasa o tome neki dan pisase Nezavisne.

  http://www.discogs.com/artist/553414-Zlatan-Do%C5%A1li%C4%87?sort=year%2Casc&limit=100

 • Zlatan je virtuoz Zagrebačke filharmonije

  https://www.youtube.com/watch?v=q3TQKP3y1bI

 • Ima li kakav sahista da je iz Bosanskog Samca?

 • Naravno , Asim Kapetanovic Havrlja ,vokal Rezervnog Tocka.

 • Pero Pita…veci umjetnik nego svi koje ste nabrojali..

 • Članak je korektan. Međutim ja bih dodao još neka imena. U oblasti kulture i umjetnosti: Mato Blažević, pisac čiji je roman “Zaboravljeni grobovi” proglašen 1937. knjigom godine u Kraljevini Jugoslaviji, Dževad Alibegović, poznati zagrebački dramski glumac, Sulejman Džakić, jedan od najboljih interpretatora narodne muzike u prvoj polovini prošlog stolječa. Od mlađih tu su Dževad Ibrahimović – Daga, interpretator narodne muzike, Asim Kapetanović – Havrlja, frontmen grupe “Rezervni točak” i Zlatan Došlić, jedan od najboljih džez pijanista Hrvatske. U sportu bih dodao Mustafu Hodžića, koji je 1967. i 1968. stajao na golu OFK Beograd, kao i Esada H.Jusufovića i Kemala Ćelića koji su nastupali za prvoligaške klubove. Nije spomenut narodni heroj Pero Bosić. Intersantno je da Mitar Trifunović – Učo ima svoju ulicu u Beogradu a nema u Šamcu!!

 • Da,ovo su naši šamački nosioci političko i kulturnog života ali ja bih na ovu listu dodao i ličnosti koji su bili od nauke i naučne misli.Jedna od njih je:prof.dr.Radmila Stojanović,redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.Mi starije generacije a koji smo imali priliku da budemo njeni studenti je pamtimo kao predanog i iscrpnog naučnog radnika i pedagoga.Prof dr, Radmila Stojanović je izvela mnoge generacije redovnih studenata kao onih postdiplomaca a mnogima je bila i mentor ili član komisije na odbranama magistarskih radova kao i doktorski disertacija
  Prof.dr. Radmila Stojanović je rođena Šamčanka ali su njeni roditelji,kada je ona imala 10 godina se preselili u Tuzlu,tako da je ona bila malo poznata i starijim građanima Šamca.
  prof.dr. Radmila Stojanović, po završenoj gimnaziji u Tuzli,upisala se na Ekonomski fakultet u Beogradu i kao odličan student odmah je po završetku osnovnih studija ostavljena na fakultetu kao asistent.Prošla je sva naučna zvanja na fakultetu i penzionisana je kao redovni profesor.Kao naučni radnik je ostavila mnoga naučna djela iz oblasti :”Ekonomske politike i Ekonomskog razvoja”.Kao penzionerka je nastavila sa naučno istraživačkim rado sve do svoje smrti.

 • Rajko Iliskovic , bi se mogao naci na listi poznatih samcana..sve zavisi koji su kriteriji uzimani…

 • Nisam siguran ,da su ovdje pobrojan sve znamenite ličnosti a to je:prof. dr. sc. Bosiljka (Bosa) Sailović-Leši iz Škarića rođena 1937.godine u Škariču,od oca Mitra i Majke Živane,redovni profesor Medicinskog Fakulteta u Prištini.Medicinski fakultet ,kao i postdiplomske studije i doktorat je odbranila na Medicinskom fakultetu u Beogradu.Doktorila je iz oblasti Interne medicine,uža naučna oblast:”Endokrinologija”Sva zvanja je prošla na Medicinskom fakultetu.Penzinisana je kao :Šef interne klinike u Prištini i korddinator za postdiplomski studije,Danas živi u Vršcu i dalje je posvećena naučno-istraživačkom radu

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

VIJESTI

MIX ZONA