Logo-Glas

Pravoslavci danas slave Miholjdan

12. Oktobra 2017.

miholjdanBIJELJINA
– Srpska pravoslavna crkva danas slavi Miholjdan, praznik posvećen Prepodobnom Kirijaku Otšelniku.

Poslije Miholjdana, prema narodnom vjerovanju, nastupa prava jesen, a ako se topli dani nastave, taj period zove se “miholjsko ljeto”.

Sveti Kirijak je rođen u Korintu krajem četvrtog vijeka i za života je smatran stubom hrišćanstva i uzorom monaških vrlina.

Čitajući Sveto pismo, vrlo rano je počeo da se divi ustrojstvu spasenja ljudskog roda, a želja za duhovnim životom odvela ga je u Jerusalim, gdje je stupio u manastir i dobio početna uputstva o monaškom životu.

Boravio je u više manastira, posvećen hrišćanskoj vjeri i boreći se protiv jeresi.

Predanje kaže da je bio krupan i snažan čovjek, iako je cijeli život proveo u strogom postu. Pred kraj života boravio je u monaškoj porodici Svetog Haritona, gdje su monasi jeli jedanput dnevno, i to po zalasku sunca.

Kirijaka su monasi poštovali kao iscjelitelja i utješitelja bolesnih i nevoljnih. Poživio je 109 godina i upokojio se 557. godine u pustinji, gdje je proveo starost i posljednje godine života.
(IZVOR: SRNA)

Čitajte još

OPREZ: Mokri i klizavi kolovozi // BANJALUKA - Na putevima u Republici Srpskoj ovog jutra vozi se po pretežno mokrim i klizavim kolovozima, a na dionicama koje prolaze kroz...
Danas djelimično razvedravanje // BANJALUKA - U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ danas se poslije hladnog i kišovitog jutra očekuje djelimično razvedravanje. Uju...
Dugoročna vremenska prognoza // BANJALUKA, SARAJEVO - Prognozirane vremenske prilike u narednih petnaest dana obilježiće nestabilno vrijeme. Padavine u vidu kiše očekuj...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NASPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA