Logo-Glas

Preča nadogradnja noktiju nego pameti

16. Jula 2017.

20170714134208_434579BANJALUKA, MOSTAR
– U posljednje vrijeme internet su preplavili oglasi s uslugama nadogradnje noktiju koji su i do 50 odsto skuplji od instrukcija iz matematike, informatike, stranog jezika ili časova klavira.

Sociolozi širom BiH su zgroženi ovom činjenicom i tvrde da je to samo jedan u nizu pokazatelja sunovrata društva.

Slavo Kukić, profesor sociologije na Sveučilištu u Mostaru, ističe da je to pravi pokazatelj koliko se u ovom društvu ne cijeni intelektualni rad.

– Kad bi se gledalo koliko BiH u komparaciji sa drugim zemljama ulaže u nauku, onda bi se došlo do istog rezultata do kojeg se došlo tom vrstom komparacije. Nažalost, to je samo jedan od pokazatelja kako ovom društvu ne treba pamet – kaže Kukić.

Duško Trninić, sociolog iz Banjaluke, naglašava da živimo u društvu u kojem nije poželjno biti obrazovan i pametan jer su na cijeni dobra zarada, lagodan život i uspjeh bez truda.

– Podjednaku odgovornost za to snose svi: od porodice, kao osnovnog stuba vaspitanja, preko medija, pa sve do obrazovnog sistema. Društvo je kapituliralo pred prostaklukom i vulgarnostima. Mladima su uzori starlete i kriminalci, a ne obrazovani ljudi – upozorava Trninić.

Rajko Kuljić, profesor sociologije na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, ističe da se u postsocijalističkim društvima sve zasniva na interesu i da je interes identitet svega.

– U takvim društvima ljudima koji su vođeni takozvanim socijalnim kompleksom najvažnije je da imaju dobar automobil, stan i sjajnu zaradu – smatra Kuljić.

Prema njegovim riječima, najveći društveni problem je problem obrazovanja.

I profesori matematike, informatike, stranog jezika, klavira, čije su instrukcije jeftinije od usluga za uljepšavanje, smatraju da je ova pojava poražavajuća za društvo te mnogi od njih odlučuju čak i da napuste profesiju jer, kako kažu, ne žele da trpe poniženja i degradaciju struke.

Nebojša Ljubičić, profesor matematike iz Doboja, kaže da bi djeca danas radije bila poznati pjevači nego naučnici jer su svjesni da je za to potrebno mnogo manje truda i razmišljanja.

– Napustio sam prosvjetu, a i mnogobrojne kolege je napuštaju kako bi radili nešto drugo jer ne želimo i ne možemo da se nosimo sa pritiscima i nezahvalnošću koje doživljavamo svakodnevno jer su obrazovanje i nauka najmanje na cijeni – priznaje Ljubičić.

Slobodan Mićić, profesor informatike iz Brčkog, smatra da je ova činjenica poražavajuća za društvo, te da to samo znači kako je našim ljudima nadogradnja noktiju prioritetnija od obrazovanja i znanja, što je jako loše po ovo društvo, a pogotovo za buduće generacije.

– Ja godinama nadograđujem nokte i ne vidim ništa loše u tome. Muškarci to cijene i vide, za razliku od nekih mojih poznanica koje su profesori, ali ih niko ne primjećuje jer se ne uljepšavaju – ističe Banjalučanka Sanja Z.
(IZVOR: Nezavisne)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA