Logo-Glas

Predstavljamo humanitarnu organizaciju “Studenti Srpske”

10. Februara 2019.

img-5fd5ba973b0fc8bc66f20732d6f7e77c-v_8Neformalna humanitarna organizacija “Studenti Srpske” sa radom je počela 16. decembra 2018. godine u Foči. Organizovali su humanitarnu akciju u prikupljanju konzervirane hrane i slatkiša u studentskom domu. Tom prilikom, od studenata koji te obroke dobiju u nedeljnom lanč paketu, skupili su približno 1500 obroka i 450 slatkiša.

Inicijalna ideja Humanitarne organizacije “Studenti Srpske” bila je da sve obroke koje skupe pošalju na Kosovo i Metohiju. Tek nakon mjesec dana potrage za prevozom, organizacijama, crkvama koje bi to prenijele, odustali su jer nije bilo legalnog načina da se prikupljena hrana prenese i odlučili su humanitarno djeluju isključivo u Republici Srpskoj. Tako da su u prvoj akciji darovali Crveni Krst Foče sa 1500 obroka i humanitarno udruženje “Tračak nade” sa 450 slatkiša.

humanitarna-akcija-studenti-srpske-04U drugoj humanitarnoj akciji pridružili su im se i studentski domovi na Palama, u Lukavici i u Bijeljini. Uspjeli su skupiti ukupno 4500 obroka. Obroke su raspodijelili u deset različitih opština i gradova, neke direktno porodicama koje su im se javile a neke humanitarnim udruženjima kao što je Crveni Krst Doboja.

Iz udruženja ističu da im je posebno draga saradnja sa Crkvenim odborom Parohije Ustikolinske.

humanitarna-akcija-studenti-srpske-02Humanitarnu organizaciju “Studenti Srpske” planiraju da registruju u julu ili avgustu, nakon čega će pokušati i finansijskim sredstvima pomoći porodice širom Republike Srpske.

Dok ne izvrše planiranu registraciju studenti ističu da im je bitno da ljudi čuju za ovu ideju, da je podrže i da im pomognu da ostvarimo njihove humanitarne ciljeve, a to ne mogu bez medijske podrške.

– U Tesliću su darovali četiri porodice i ratnog vojnog invalida u decembru, bilo je planirano i 500 obroka darovati u februaru ali nisu uspjeli da nađu prevoz, te je to još jedan dodatan razlog zašto nam je potrebna medijska podrška, jer možda će se javiti neko ko je u mogućnosti da obezbjedi prevoz nakon što pročita ovo naše obraćanje – kažu mladi studenti. U Doboj smo darovali oko 730 obroka i 134 slatkiša Crvenom krstu Doboja, a na Palama je darovan 431 obrok i 18 paketića. U Bijeljinu je poslano oko 250 obroka, u Gacko 282 obroka. U Kragujevac smo poslali vanredno, 180 obroka. U Foči i Miljevini 630 obroka i u prvoj akciji 450 slatkiša i 1500 obroka. U Han Pijesak 200 obroka.

Više informacija o radu ove humanitarne organizacije možete saznati na njihovoj internet prezentaciji https://studentissrpske.weebly.com/

GlasRegije
Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA