Logo-Glas

Prelo u Gornjoj Lupljanici

23. Marta 2015.

preloDERVENTA – Mještana sela Gornja Lupljanica organizovali su proteklog vikenda u prostorijama Mjesne zajednice prelo, sa željom da ožive ovaj običaj večernjeg druženja.

Uz šargiju Aleksandra Kuzmanovića i Zorana Radanovića i violinu Gorana Jošića tridesetak mještana Gornje Lupljanice pjevalo je izvorne pjesme ovog kraja, a mještanke sela povele su kolo.

Uz čašicu lupljaničke rakije, stari mještani prisjećali su se nekadašnjih prela i druženja, a Radomir Kljajić ispričao je prisutnima i predanje o čuvenom hajduku Jeliću koji se sa svojom četom hajdukovao po Samardžića potoku, Bajkovcu i Kaurskoj Obali.

Organizatori prela Petko Kuzmanović i Novo Brestovac istakli su zadovoljstvo odzivom i najavili da će prelo ponovo organizovati na zimu kada mještani budu imali više vremena za druženje.

U planu je da osim druženja organizuju i staru igru prstena.

Stari običaj prelo s vremenom je oslabio pod naletom modernijeg doba kada su od tradicije jače postale kafane i diskoteke.

(IZVOR: SRNA)

Čitajte još

NAJTRAŽENIJE ZANATLIJE: Broj izdatih radnih dozvola za Sloveniju skoči... // Lane su građanima Bosne i Hercegovine izdate 9.923 dozvole za rad u Sloveniji, što je u poređenju sa 2013. godinom više za čak 15 puta. ...
MODRIČA: Obilježavanje Dana opštine počelo prijemom za najbolje učenik... // MODRIČA - Svečanim prijemom za prosvjetne radnike i najuspješnije učenike osnovnih i srednjih škola, koji je organizovao načelnik Mladen ...
Potpisana Povelja o bratimljenju škola iz Dervente i Šilova // DERVENTA - U Dreventi je danas potpisana Povelja o bratimljenju osnovnih škola "Vuk Karadžić" iz Šilova, u opštini Gnjilane, i "Nikola Te...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nPROČITAJ HOROSKOP

PROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

sexy-soccer-underboob-361

VIJESTI

MIX ZONA