Logo-Glas

Premijerno prikazan dokumentarni film “Od stradanja do slobode Broda”

7. Oktobra 2017.

Брод - премијера документарног филBROD
– Dokumentarni film “Od stradanja do slobode Broda”, posvećen stradanju Brođana, svirepim ubistvima i mučenjima Srba, premijerno je prikazan u amfiteatru Srednje škole “Nikola Tesla” u Brodu, povodom 25 godina od oslobođenja ove opštine.

Mile Savić, autor filma, rekao je novinarima da film prikazuje vrijeme u ovoj opštini od 1991. do 7. oktobra 1992. godine kada je oslobođena.

– Nema dovoljno ovakvih filmova koji prikazuje šta se sve dešavalo srpskom narodu na području BiH – kaže Savić.

On je dodao da film prikazuje početak agresije Hrvatske na Brod, kao i svirepe zločine u Sijekovcu.

– Ljudi u filmu govore šta su doživjeli, a ne šta su čuli da se dogodilo – naglasio je autor filma.

Брод - премијера документарног филSavić je najavio snimanje nekoliko dokumentarnih filmova koji će se baviti događajima u Sijekovcu, masovnim grobnicama i filmu o oslobođenju Broda.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije opštine Brod Zoran Vidić rekao je da je ovaj film prikazan u okviru svečane sjednice Boračke organizacije povodom dana oslobođenja Broda.

– Prikazivanjem ovog filma, prikazuje se istina o tome kako je počeo rat u BiH – istakao je Vidić.

On je podsjetio da je na području opštine Brod postojalo 10 logora, sedam masovnih grobnica, kao i da je zarobljeno više od 2.000 boraca i civila.

– Moramo prikazati kako je na slavan način Vojska Republike Srpske oslobodila Brod, napravivši sjevernu granicu Srpske – naglasio je Vidić.

Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić rekao je da će opština uvijek podržati projekte koji su od značaja za očuvanje istorije.

– Danas slavimo jer živimo u slobodi, prvenstveno otvorenom Brodu – istakao je Jovičić i poručio da Brođani ne smiju zaboraviti one koji su dali svoje živote da bi danas živjeli u slobodi.
(IZVOR: SRNA)

Čitajte još

U Orašju pronađena lobanja srpskog civila LJube Vasilića iz Brod // BANJALUKA - Predsjednik Udruženja za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda Marko Grabovac rekao je da je na području Ora...
BROD: Akcija za pomoć Željani Ristić // BROD - Nevladina organizacija "ARGS" i mladi iz Broda pokrenuli su humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za liječenje šesnaestogodišnje ...
BROD: Zatečeni u bespravnoj sječi šume i povrijedili vlasnika // DOBOJ - Lica čiji su inicijali M.L. /47/ sa područja opštine Brod i Z.M. /49/ iz Dervente uhapšena su zbog osnova sumnje da su nanijeli t...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA