Logo-Glas

Premijerno prikazan dokumentarni film “Od stradanja do slobode Broda”

7. Oktobra 2017.

Брод - премијера документарног филBROD
– Dokumentarni film “Od stradanja do slobode Broda”, posvećen stradanju Brođana, svirepim ubistvima i mučenjima Srba, premijerno je prikazan u amfiteatru Srednje škole “Nikola Tesla” u Brodu, povodom 25 godina od oslobođenja ove opštine.

Mile Savić, autor filma, rekao je novinarima da film prikazuje vrijeme u ovoj opštini od 1991. do 7. oktobra 1992. godine kada je oslobođena.

– Nema dovoljno ovakvih filmova koji prikazuje šta se sve dešavalo srpskom narodu na području BiH – kaže Savić.

On je dodao da film prikazuje početak agresije Hrvatske na Brod, kao i svirepe zločine u Sijekovcu.

– Ljudi u filmu govore šta su doživjeli, a ne šta su čuli da se dogodilo – naglasio je autor filma.

Брод - премијера документарног филSavić je najavio snimanje nekoliko dokumentarnih filmova koji će se baviti događajima u Sijekovcu, masovnim grobnicama i filmu o oslobođenju Broda.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije opštine Brod Zoran Vidić rekao je da je ovaj film prikazan u okviru svečane sjednice Boračke organizacije povodom dana oslobođenja Broda.

– Prikazivanjem ovog filma, prikazuje se istina o tome kako je počeo rat u BiH – istakao je Vidić.

On je podsjetio da je na području opštine Brod postojalo 10 logora, sedam masovnih grobnica, kao i da je zarobljeno više od 2.000 boraca i civila.

– Moramo prikazati kako je na slavan način Vojska Republike Srpske oslobodila Brod, napravivši sjevernu granicu Srpske – naglasio je Vidić.

Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić rekao je da će opština uvijek podržati projekte koji su od značaja za očuvanje istorije.

– Danas slavimo jer živimo u slobodi, prvenstveno otvorenom Brodu – istakao je Jovičić i poručio da Brođani ne smiju zaboraviti one koji su dali svoje živote da bi danas živjeli u slobodi.
(IZVOR: SRNA)

Čitajte još

Na slobodi mladići koji su pokušali ubiti policajca // Okružni sud u Banjoj Luci ukinuo je pritvor Danijelu Davidoviću (18) i Željanu Simiću (19) iz Dervente, osumnjičenima za pokušaj ubistva ...
BROD: Vladimir Bačić prvi do Časnog krsta // BROD - Vladimir Bačić pobjednik je bogojavljenskog plivanja za Časni krst danas u Brodu. Takmičenje, u kojem je učestvovalo 20 plivača, ...
BROD: Prijavljeno 20 plivača za Časni krst // BROD - U Brodu će sutra, na Bogojavljenje, biti organizovano plivanje za Časni krst za šta se do sada prijavilo 20 učesnika. Direktor Tu...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NASPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA