Logo-Glas

Premijerno prikazan dokumentarni film “Od stradanja do slobode Broda”

7. Oktobra 2017.

Брод - премијера документарног филBROD
– Dokumentarni film “Od stradanja do slobode Broda”, posvećen stradanju Brođana, svirepim ubistvima i mučenjima Srba, premijerno je prikazan u amfiteatru Srednje škole “Nikola Tesla” u Brodu, povodom 25 godina od oslobođenja ove opštine.

Mile Savić, autor filma, rekao je novinarima da film prikazuje vrijeme u ovoj opštini od 1991. do 7. oktobra 1992. godine kada je oslobođena.

– Nema dovoljno ovakvih filmova koji prikazuje šta se sve dešavalo srpskom narodu na području BiH – kaže Savić.

On je dodao da film prikazuje početak agresije Hrvatske na Brod, kao i svirepe zločine u Sijekovcu.

– Ljudi u filmu govore šta su doživjeli, a ne šta su čuli da se dogodilo – naglasio je autor filma.

Брод - премијера документарног филSavić je najavio snimanje nekoliko dokumentarnih filmova koji će se baviti događajima u Sijekovcu, masovnim grobnicama i filmu o oslobođenju Broda.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije opštine Brod Zoran Vidić rekao je da je ovaj film prikazan u okviru svečane sjednice Boračke organizacije povodom dana oslobođenja Broda.

– Prikazivanjem ovog filma, prikazuje se istina o tome kako je počeo rat u BiH – istakao je Vidić.

On je podsjetio da je na području opštine Brod postojalo 10 logora, sedam masovnih grobnica, kao i da je zarobljeno više od 2.000 boraca i civila.

– Moramo prikazati kako je na slavan način Vojska Republike Srpske oslobodila Brod, napravivši sjevernu granicu Srpske – naglasio je Vidić.

Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić rekao je da će opština uvijek podržati projekte koji su od značaja za očuvanje istorije.

– Danas slavimo jer živimo u slobodi, prvenstveno otvorenom Brodu – istakao je Jovičić i poručio da Brođani ne smiju zaboraviti one koji su dali svoje živote da bi danas živjeli u slobodi.
(IZVOR: SRNA)

Čitajte još

Dijelovi Broda sutra i prekosutra bez struje // BROD - Zbog planiranih radova na elektroenergetskim objektima 22. i 23. oktobra će doći do povremenog prekida u isporuci električne ene...
TRAGEDIJA U BRODU: Stric poginuo, bratić u bolnici nakon slijetanja au... // U saobraćajnoj nesreći koja se sinoć dogodila na području Broda, poginuo je 65-godišnji Branko Gavrić, dok je njegov 31-godišnji bratić...
U saobraćajci u Brodu poginuo muškarac iz Dervente, drugo lice povrije... // BROD - Muškarac čiji su inicijali B.G. sa područja opštine Derventa poginuo je, a S.G. iz Broda je povrijeđen kada je automobil u kojem...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NASPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA