Logo-Glas

Prijete nove poplave

10. Septembra 2014.

poplava poplaveBROD, ŠAMAC – Zbog najavljenih padavina, svi gradovi koji se nalaze u slivu rijeke Save – Prijedor, Kozarska Dubica, Brod, Šamac i Bijeljina upozoreni su na pripravnost na poplave, jer su mnogi nasipi oštećeni u ranijim poplavama, saopšteno je iz Republičke uprave civilne zaštite, nakon sastanka koji je održan pvodom najavljenih padavina.

U naredna tri dana u RS očekuju se obilne padavine, a najviše kiše biće na zapadu Srpske, u Krajini i banjalučkoj regiji, dok se u četvrtak i petak jaka kiša premješta sa zapada ka jugu i Hercegovini, izjavila je meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Milica Đorđević.

Ona je novinarima rekla da se na zapadu RS očekuje 80 do 100 litara kiše po metru kvadratnom, a na jugu Hercegovine i do 150 litara.

Đorđevićeva je ocijenila da nove padavine neće praviti probleme u pogledu velikog porasta vodostaja Vrbasa i Vrbanje, već rijeka Une i Sane.

Republička uprava Civilne zaštite dostavila je juče gradonačelnicima i načelnicima lokalnih zajednica upozorenje na predstojeće padavine, uz obavezu da preduzmu sve potrebne mjere koje proizilaze iz Plana odbrane od poplava u Republici Srpskoj u 2014. godini.

Povećana opasnost od predstojećih padavina očekuje se za gradove Prijedor i Bijeljina, te opštine Novi Grad, Kostajnica, Kozarska Dubica i Brod, navode iz Republičke uprave Civilne zaštite.

Iz Uprave podsjećaju gradonačelnike i načelnike na obavezu provođenja zakona i podzakonskih akata koji uređuju pitanja zaštite od poplava i oblasti zaštite i spasavanja uopšte, kako bi predstojeće padavine dočekali što spremnije i sa što manje štetnih posledica po građane i imovinu.

(IZVOR: PressRS)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA